четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКолко вода да пием в горещото време?

Колко вода да пием в горещото време?

По-високите температури подлагат на стрес организма ни. Те са особено неблагоприятни за хора с хронични бъбречни заболявания – с нефролитиаза, хронично обострящи се инфекции на пикочните пътища, пациенти с влошена бъбречна функция и повишен серумен креатинин, възрастни хора и др., казва проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в ИСУЛ.

Колко вода да пием, ако сме с болни бъбреци

проф. Боряна ДелийскаПрепоръчителен е приемът на по-голямо количество течности. Той трябва да е индивидуален и да се съобразява с начина на живот. Важни са физическите натоварвания – както и свързани с практикувана професия, така и при хора, активно занимаващи се със спорт. „Не трябва да се забравя, че под течности се разбира не само водата, но и супите, чайовете, тараторът, компотът и др. Бих посъветвала да се приема по една чаша течност на всеки час. Това създава условия за равномерна хидратация и добро разпределение на течностите в организма“, пояснява проф. Делийска.

Болните с напреднала бъбречна недостатъчност, с отоци от бъбречен произход, с тежки сърдечни заболявания би трябвало да се посъветват с лекуващия ги лекар. Той ще определи необходимото количество течности, които, които ще ги предпазят от обезводняване. Също така да се избегнат усложнения на основното им заболяване от преоводняването – т.нар. хиперхидратация.

Защо водата е толкова важна

Водата е толкова важна, защото съставлява 75% от човешкото тяло. Оказва се обаче, че една трета от работещите пият по-малко от един литър вода на ден. Това сочат резултатите от национално проучване, проведено през април 2016г. от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите в страната. Навикът да не пием достатъчно вода може да доведе до негативни последици. 42% от хората, които пият под литър вода по време на работа, се чувстват изморени почти всеки ден. 34% от хората, които пият същото количество на работното място, страдат от главоболие поне веднъж седмично. Според специалистите индивидуалните нужди от вода се смятат като на 1 кг се падат по 30 мл вода. Ако тежите 60 кг, имате нужда от 1,8 л дневно.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -