Уморени на работа? Може да ви липсва вода

PRINT
колко вода да пием

Една трета от работещите пият по-малко от един литър вода на ден. Това количество е недостатъчно за поддържането на оптимален воден баланс в организма и може да доведе до негативни последици. 42% от хората, които пият под литър вода по време на работа, се чувстват изморени почти всеки ден, а 34% от хората, които пият същото количество на работното място, страдат от главоболие поне веднъж седмично. Това сочат резултатите от национално проучване, проведено през април 2016г. от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите в страната. Водата е важна, за да се чувстваме добре – над 80% от хората, които пият повече от един литър вода по време на работа, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.

75% от човешкото тяло е вода

От колко вода имаме нужда? Трябва да се пият по около 30 мл на всеки килограм телесно тегло. Например, ако тежите 60 кг, трябва да приемате 1,8 л течности (алкохолът не се брои, а кафето е спорно). 75% от човешкото тяло е вода: за мозъка този процент е 73%, а за кръвта – 92%.  Затова недостатъчната хидратация може да предизвика главоболие, променливо настроение, затруднено запомняне и в резултат на това – занижена продуктивност. От друга страна, хората които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което води до по-високи професионални резултати. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели.

WaterResearch-03

Осигуряването на вода в офиса подсеща хората да пият по-често от нея. Това допринася за комфорта на служителите, спомага за добрата работна среда и повишава нивото на концентрация. Детелина Смилкова, председател на БАУХ коментира: „Проучването показва еднозначно и приноса на работодателите за по-здравословна среда, защото според данните, служителите, на които е осигурена вода от работодателя, пият 22% вода повече на ден, което допринася за тяхната по-висока продуктивност. Предоставянето на достъпна вода в офиса е малка, но много ефективна стъпка за подобряване на работната среда и повишаване концентрацията на служителите.“

Ползите от добрата хидратация са многобройни. Ако пием достатъчно вода, ще се подобрят работоспособността и атмосферата в офиса. Ефектът ще е по-добро настроение и издържливост на физически и психически натоварния.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Уморени на работа? Може да ви липсва вода беше последно модифицирана от: февруари 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *