понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНелекувана, алергията може да отключи астма

Нелекувана, алергията може да отключи астма

150 милиона европейци живеят с алергия – най-разпространеното хронично заболяване в Европа.  До 2025 г половината население на Европа ще бъде засегнато от някакъв тип алергия. Това съобщиха алерголозите д-р Мария Стаевска и проф. Васил Димитров при старта на Националната кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”

От месец май до декември 2016 г. в 9 български града – София, Стара Загора, Берковица, Бургас, Перник, Русе, Хасково, Пловдив и Петрич, ще се проведе серия от акции с безплатни прегледи и консултации за пациенти. Хората ще могат да се тестват безплатно за алергии, ще има и измерване на дишането от алерголози. Местата за изследвания и тестуване ще бъдат оповестени допълнително, в момента се уточняват.

Кампанията се реализира от Българското дружество по алергология, съвместно с Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) и с подкрепата на Университетска болница „Александровска”, Медицински университет – София, Комисия по здравеопазването и Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI).

Ето и още факти за алергиите и усложненията от тях. Едно от най-неприятните усложнения е астмата. В 90% от случаите при децата тя е причинена от алергия. Половината от пациентите в Европа не са правилно диагностицирани.  Седем милиона европейци страдат от хранителна алергия, като при 8% от тях има риск от заплашваща тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да бъде потенциално фатална.

Какво представлява поленовата алергия (известна и като сенна хрема или алергичен ринит)? Алергията към полени е най-често срещаната алергия, следвана от алергията към микрокърлежите в домашния прах. Това  е алергично състояние, засягащо лигавицата на носа, често и очите. Тя обикновено се характеризира с хрема, запушен нос, сърбеж и сълзене на очите, сърбеж в носа, ушите и небцето, пристъпно кихане. Когато алергенът влезе в контакт със специфични антитела в организма, се наблюдава бурна реакция на имунната система към външните за него вещества, които принципно са безвредни и не водят до заплаха за човешкото тяло. Тази реакция причинява прояви на алергия. Симптомите най-често са причинени от свръхчувствителност към полените във въздуха – прашецът от дърветата, тревите и плевелите. При някои пациенти неадекватното лечение на състоянието може да прогресира до поленова астма, засягайки лигавицата на долните дихателни пътища.

Колко често се среща алергията към полените?

150 милиона европейци страдат от алергичен ринит, като поленовата алергия е най-често срещана, следвана от алергията към микрокърлежите на домашния прах.  Съгласно Международното проучване на астмата и алергиите в детска възраст (ISAAC) поленова алергия (сенна хрема) при деца на възраст 13-14 години е 22,1% в целия света.

Какво представлява астмата?

Астмата е хронично възпалително заболяване на долните дихателни пътища, което причинява проблеми с дишането поради спазъм на бронхите. Симптомите на астма включват:

  • повтарящи или възобновяващи се епизоди на задух,
  • стягане и свиркане в гърдите и кашлица, провокиращи се от различни фактори.

При алергичната астма – най-често срещаният тип – симптомите се предизвикват от контакт с  различни алергени: полени, микрокърлежи на домашния прах, алергени от домашни животни и плесени. Другите фактори, които могат да влошат астмата, включват вирусни инфекции, физическо натоварване, гастроезофагеален рефлукс, някои медикаменти (от групата на нестероидните противовъзпалителни) и физиологични фактори като стрес, силни емоции и др.

Може ли да се предотврати астмата?

Да. В България около 9% от населението има астма. Ранната профилактика и навременното лечение на съпътстваща респираторна алергия могат да предотвратят развитието й. Клиничните изследвания показват, че провеждането на специфична алергенна имунотерапия (АИТ) предотвратява астмата при пациенти с алергичен ринит в дългосрочен план. Приложението на АИТ при пациенти с поленова алергия има дългодействащо превантивно действие върху астмата, до 7 г. след спиране на лечението. Тази терапия има моделиращ ествествения ход на болестта потенциал и ефектът е по-силен при приложение на АИТ за няколко последователни години.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -