сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУморени на работа? Може да ви липсва вода

Уморени на работа? Може да ви липсва вода

Една трета от работещите пият по-малко от един литър вода на ден. Това количество е недостатъчно за поддържането на оптимален воден баланс в организма и може да доведе до негативни последици. 42% от хората, които пият под литър вода по време на работа, се чувстват изморени почти всеки ден, а 34% от хората, които пият същото количество на работното място, страдат от главоболие поне веднъж седмично. Това сочат резултатите от национално проучване, проведено през април 2016г. от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите в страната. Водата е важна, за да се чувстваме добре – над 80% от хората, които пият повече от един литър вода по време на работа, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.

75% от човешкото тяло е вода

От колко вода имаме нужда? Трябва да се пият по около 30 мл на всеки килограм телесно тегло. Например, ако тежите 60 кг, трябва да приемате 1,8 л течности (алкохолът не се брои, а кафето е спорно). 75% от човешкото тяло е вода: за мозъка този процент е 73%, а за кръвта – 92%.  Затова недостатъчната хидратация може да предизвика главоболие, променливо настроение, затруднено запомняне и в резултат на това – занижена продуктивност. От друга страна, хората които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което води до по-високи професионални резултати. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели.

WaterResearch-03

Осигуряването на вода в офиса подсеща хората да пият по-често от нея. Това допринася за комфорта на служителите, спомага за добрата работна среда и повишава нивото на концентрация. Детелина Смилкова, председател на БАУХ коментира: „Проучването показва еднозначно и приноса на работодателите за по-здравословна среда, защото според данните, служителите, на които е осигурена вода от работодателя, пият 22% вода повече на ден, което допринася за тяхната по-висока продуктивност. Предоставянето на достъпна вода в офиса е малка, но много ефективна стъпка за подобряване на работната среда и повишаване концентрацията на служителите.“

Ползите от добрата хидратация са многобройни. Ако пием достатъчно вода, ще се подобрят работоспособността и атмосферата в офиса. Ефектът ще е по-добро настроение и издържливост на физически и психически натоварния.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -