Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени

PRINT
колко вода да пием

Водата преди или по време на хранене разрежда стомашните сокове и вреди на храносмилането. Така че по-добре да не се пие по време на ядене. Това е доста разпространено мнение. Немски експерти обаче опровергават това вярване. Влиянието на водата не е толкова просто – само да разрежда, тя действа на различни нива.

Нашата храносмилателна система е доста сложна – стомашната киселина разгражда храната, бактериите разлагат протеините с помощта на ензими, а чрез мускулни движения в стомаха и червата цялата „каша“, получена след хранене се придвижва в организма. Точно тези неволеви движения са причина за къркоренето на стомаха, когато няма достатъчно храна за обработване в червата.

Водата не намалява силата на стомашната киселина

Няма проучвани, които да разкриват ефекта от пиенето на вода по време на хранене върху стомашните сокове. Учени обаче са проверявали доколко течността променя киселинната стойност на стомаха при хора със затлъстяване преди операция. Така се изяснило, че водата не влияе върху pH-стойността (киселинността), измерена два часа след приема. Учените поясняват, че стомашната киселина е около 1 000 000 пъти по-кисела от водата. След нахранване стомашната киселина се разрежда естествено два до четири пъти. Дори тогава тя е достатъчно кисела, за да разгради храната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Причината за желязо-дефицитната анемия е в стомаха и червата
Уханието на плодове потиска апетита за сладко
Помага ли хлебната сода при болести
Не пиете достатъчно вода? Идва циститът
Солено + много вода = риск за сърцето

Освен това стомахът настройва киселинността си според нуждите. Има сложен механизъм за обратна връзка, при който клетките от стомашната стена доставят солна киселина в стомаха тогава, когато той се разтяга, казва д-р Кристиан Траутвайн от Германското дружество по гастроентерология. Образуването на киселина се стимулира още от дъвченето и аромата на ядене. Дори само мисълта за храна или видът на вкусно блюдо може да задвижи процеса.

За да разреди съществено стомашните сокове, човек трябва да погълне неимоверни количества вода. Това обаче на практика не е възможно, тъй като стомахът има ограничен обем. Повече от литър и половина наведнъж просто няма къде да се поберат. Лекарите допълват, че щеше да е прекрасно, ако с няколко чаши вода можеше да се постигне намаляване на киселините, тъй като съвременният човек се бори по-скоро с обратния проблем – повече, а не по-малко от необходимите за храносмилането киселини.

Неблагоприятно влияние имат стресът, никотинът и алкохолът. Те увеличават отделянето на киселини. От друга страна водата, чаят и други бедни на захар напитки дори се полезни за храносмилането. Няма никакво значение дали човек ги приема преди, по време или след хранене, подчертават специалистите. Водата има и друга полза – пълни отчасти стомаха и така пречи да преядем. Ако приемаме достатъчно течности с храната, организмът складира по-малко от тях в тъканите, а и самото храносмилане е по-пълноценно. Пестеливи трябва да сме само с газираните безалкохолни заради някои странични ефекти, които те имат.

Източник: сп. „Шпигел“

[Общо: 4    Средно: 2.8/5]
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *