Помага ли хлебната сода при болести

PRINT

Содата за хляб присъства във всяко домакинство. Нерядко се изкушаваме да я ползваме като средство срещу стомашни киселини, но дали това повече не вреди, отколкото да помага на организма? Вижте коментарите на известни специалисти.

Доц. Д-р Мария Папазова: Човешкия организъм е в деликатно рН равновесие

д-р Мария ПапазоваАко става дума за почистване на печката и хладилника, дори за външно намазване – при възпалено гърло например, съм съгласна и казвам „да“. В малки дози содата е и чудесен набухвател за теста. Но ако става дума за човешкия организъм с неговото деликатно рН равновесие – основен атрибут на добрата хомеостаза, на поддържането на вътрешната среда, съм категорична: много грубо е да се коригира с химични средства. Некоректно е да се твърди, че тежки заболявания като рак се дължат на гъбички и с пиенето на сода човек може да се излекува.

Содата е химикал, който извън разумната употреба в сладкиши не бива да се приема вътрешно. Защо? Първоначалното силно алкализиране измества ензимната активност, което е много опасно. Всеки от 4-5-те хиляди ензима, които осигуряват храносмилането и метаболизма, има тясна рН граница, в която е активен. Например слюнчените ензими, които разграждат бързите въглехидрати -хляб, тестени изделия, захари, действат в алкална среда. Когато пиете сода, опорочавате нещата още в устата, но ефектът продължава и надолу. В стомашния сок би трябвало да имаме свръхкиселинност – рН 1-1,5. С постъпването на содата и особено, ако след това ядем, саботираме храносмилането си. В рамките на половин-един час киселинността се връща – даже с „лихва“. Идеята да се алкализираме по химичен път е несъстоятелна. Но че трябва да се стремим да поддържаме по-алкална среда, е безспорно. Всичко ни подкиселява днес – неприятните емоции и мисли, токсичните преработени храни, мръсният въздух, пушенето, многото кафета.

Когато настъпи ацидоза (подкиселяване), клетките не се чистят, не се хранят, нарушава се имунният отговор. Организмът има нужда от ритмично, нежно алкализиране с натурални средства. Например с цитрусови, но и с всички кисели плодове или прясно изцедени сокове от тях – в организма те дават алкална реакция. Друг начин е включването на суровоядство. Както и всекидневното пиене на коктейли от зеленолистни зеленчуци в различни комбинации. Има неподозирани възможности в уж добре познати зеленчуци, които не ядем правилно. Като морковите – листата им са най-полезната част. Може да се съчетават със спанак, марули, листа целина, дръжки селъри, копър, магданоз и т.н. Нарязват се ситно и се смесват с 1 -2 пасирани меки плода. Може да се добави сок от лайм или лимон. Чаша от 300 г зелен коктейл е чудесно алкализира-що средство. Полезно е с последните му глътки да се вземат и мастни киселини.

Д-р Георги Гайдурков: Отпадъчните вещества в обмяната са киселини

д-р Георги ГайдурковСодата за хляб е ненаситена натриева сол на въглената киселина. Като съединение на силна основа и слаба киселина, натриевият бикарбонат проявява алкални свойства. Почти всичките му популярни приложения са свързани със способността да алкализира средата, в която се внася. Отдавна е известна употребата на содата в бита – свързва мазнините и почиства перфектно.

Подобна е причината за използването й в домашната козметика. Отстранява от кожата излишната мазнина и придава гладък, чист и свеж вид. В популярната медицина е класическото средство за неутрализиране на стомашни киселини. Но не е много препоръчително, защото отделеният С02 дразни допълнително лигавицата и отново се стига до изливане в стомаха на порция киселини.

В съвременната медицина приложението й е ограничено – като компонент на водно-солеви разтвори и коректор при изразена ацидоза. Това, с което напоследък содата придоби едва ли не статут на панацея, е хипотеза на италианския онколог д-р Тулио Симончини. Отдавна е известно, че отпадъчните вещества в обмяната са киселини. Почти всяко заболяване – възпаление или дегенерация, води до вкисляване – ацидоза. Най-тежката тъканна дегенерация – ракът, обикновено е свързан с продължително вкисляване. Лауреатът на Нобелова награда по физиология, биохимикът Ото Варбург, дефинира рака като група клетки, развиващи се в силно променена кисела среда, живеещи предимно анаеробно (безкислородно) чрез ферментация на захари.

Симончини доразвива тази теза, като казва, че раковата тъкан нараства освен в кисела среда и чрез вторичнаинфек-ция с популярната гъбичка Candida albicans. Оттук и презумпцията, че ако туморът се третира чрез алкализиране и унищожаване на гъбичките със сода, той се стопява. Дали е така и дали е толкова лесно, трябва да се верифицира. Самият Симончини описва содата като ефективна главно когато туморът е достъпен с катетър за директно третиране.

В никакъв случай не се препоръчва самодейното пиене на сода (особено с кленов или друг захарен сироп, който всъщност подхранва тумора!). Не е показана употребата на сода и за профилактика – болните, ползвали сода против стомашни киселини, също (ако не и по-често) развиват рак. Снижавайки стомашната киселинност, содата нарушава целия процес на храносмилане. Намалената стомашна киселинност спомага за развитието за микроби в стомашно-чревния тракт, включително хеликобактер пилори, и проникването им през стените в кръвта.

Друг негативен ефект е хипернатриемията – подобно на готварската сол содата задържа в тъканите вода и токсини. Най-доброто средство за алкализиране са прясно изцедените зеленчукови и плодови сокове, зелените смутита. Суровата растителна храна осигурява идеалното и балансирано алкализиране на организма.

[Общо: 27    Средно: 2.9/5]
Помага ли хлебната сода при болести беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *