понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВещество в чесъна убива резистентни на антибиотик бактерии

Вещество в чесъна убива резистентни на антибиотик бактерии

Чесънът съдържа съединение, което е в състояние да неутрализира и най-издръжливите бактерии, като блокира системите им за връзка, установиха датски специалисти, предаде „Бизнес стандарт“. Съединението аджоен не позволява на бактериите да отделят токсина рамнолипид, разрушаващ белите кръвни клетки, съобщава Тим Холм Якобсен от университета на Копенхаген.

Той потвърждава, че веществото защитава организма от инфекции, като убива бактериите. Когато патогените се събират на топка и се заобикалят от здрав слой органични материали, образувайки биопокритие, те стават неуязвими за антибиотиците. Специалистите например изследвали бактерията Pseudomonas aeruginosa, предизвикваща инфекция при пациенти с хронични язви по краката и провокиращи белодробни проблеми при хора с муковисцидоза. Когато нейното биопокритие било обработено с антибиотици, ефектът им е бил нищожен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Седем прости средства срещу грипа
Подправки заменят лекарствата при висока захар и кръвно
Чесънът пази от хранително отравяне
Храните, които помагат на имунитета

При повторен опит било добавено съединението аджоен, картината коренно се е променила – умрели са над 90% от бактериите. Само по себе си съединението също не е действало. За съжаление в чесъна се съдържа малко аджоен. За да се почувства ефектът му, човек трябва да изяде около 50 глави.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -