сряда, 1 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХраните, които помагат на имунитета

Храните, които помагат на имунитета

 

За да ни пази както трябва, имунната система се нуждае от определени хранителни вещества. При среща с нови вируси, бактерии и други микроби следва краткотрайно повишаване на температурата, умора, главоболие или болки в гърлото. Разболяваме се, но ако организмът е силен, оплакванията минават за 3-4 дни без усложнения.

Защо боледуваме многократно от „грип“ за един сезон

Разговорно наричаме „грип“ всяка средна до тежка вирусна инфекция в студените месеци. Обичайно по това време са в обръщение над 200 вида респираторни и парагрипни вируси, които лесно се предават от човек на човек или чрез замърсени предмети.

В началото гърлото е болезнено и възпалено. Децата може и да повръщат. Във втората фаза на болестта хремата се усилва и тръгва кашлица. При някои инфекцията протича със стомашно разстройство – остри болки режат стомаха, а позивите за посещение на тоалетната са мъчително много. Това продължава няколко дни и дори без специфично лечение неразположението преминава.  Резките амплитуди в температурата ни правят по-уязвими.

Заразата е изключително прилепчива. Предава се лесно от човек на човек, както и с предмети от първа необходимост – дръжката на телефона, клавиатурата на компютъра, мобилния. Особеност на тези вируси е, че са устойчиви в околната среда, затова хората боледуват масово.

Лъжичка мед всеки ден вдига имунитета

Какво да ядем за силна имунна система

Множеството вируси, предвестници на грипа, свалят имунитета и то в момент, когато е нужно той да е в най-добрата си форма. Салати, зеленчукови гозби с малко мръвка и колкото се може повече сурови зеленчуци е менюто, което подготвя организма за зимата. Има и продукти, с които категорично трябва да се разделим. Бялата захар е смърт не само за фигурата, но и за имунитета. Тя блокира специфични ензими, които изграждат имунните тела. Враг номер две са мазнините.

Как да се пазим от вирусите през зимата

Много важна за имунитета е белтъчната храна. Добър вариант са животинските протеини. Те съдържат есенциалните и незаменими аминокиселини, които влизат в състава на имунните тела. Ако редовно консумираме месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, организмът непрекъснато ще синтезира тези имунни тела, които го защитават.

Животинските храни дават още антиоксиданти, витамини А, С, Е, които укрепват имунитета. Водноразтворимите като C, В6, В12 и фолиевата киселина, също ни осигуряват защита. От минералните вещества най-мощно действие имат селенът, цинкът и желязото. Може да си ги набавим лесно с храната и най-вече с животинските продукти. Те дават освен чист белтък и микроелементите, от които имаме нужда.

Пробиотици срещу хрема и синузит при малки деца

Растителните храни и ядките пък са източник на витамин Е. Пълнозърнестите и зелените листни зеленчуци доставят фолиева киселина, витамин С, селен. Жълто-оранжевите зеленчуци – моркови, чушки, тиква, са богати на каратиноиди, на провитамин А, които са важни за имунната защита.

Палитрата от микроелементи пък идва от варивата – фасул, леща, соя. Бобовите храни осигуряват най-ценния растителен белтък. Заедно с това съдържат мед, цинк и желязо. Сярата е особено ценна за имунитета, защото изгражда ензими, отговорни за имунните функции. Доставяме си я с лук, чесън и праз. Затова прадедите ни не са сядали на масата без стрък пресен лук.

Селен – ползи за щитовидна жлеза и имунна система

Съдържащите се в киселото мляко лактобацили градят имунна бариера в тънките черва. Именно оттам вирусите и бактериите пробват да влязат в клетките. Така че заедно с плодовете и зеленчуците не забравяйте и кофичка кисело мляко на ден.

Забравете мазните храни – не означава изобщо да се лишавате от мазнини! Те пречат на естествения имунитет, съветват още специалистите. Яжте балансирано, за да не трупате излишни килограми. Известно е, че дебелите хора са със слаб имунитет. Мазнините в тялото акумулират токсични вещества и от околната среда, които допълнително увреждат имунните функции. Затова дебелите са по-уязвими от вирусите и боледуват по-тежко.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -