вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да се пазим от вирусите през зимата

Как да се пазим от вирусите през зимата

Добрата лична хигиена, закриването с ръка на устата и носа при кихане и кашляне, проветряване на затворените помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране играчките за малките деца са някои от най-популярните мерки за предпазване от грипа, обяснява проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Носенето на хирургически маски не е ефективна мярка.

Маските за лице ве пазят от вирусите

Обикновените от аптеката се навлажняват в рамките на 15 – 20 минути, което ги прави абсолютно пропускливи за вируса, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Затова препоръката е да се използват хартиени кърпички. Те обаче не бива да се използват многократно, а всеки път да се хвърлят, допълва проф. Кожухарова.

Всеки, който може да ограничи контактите по време на епидемия от грип, трябва да го направи. Така ще избегне контактите с хора, при които вирусът е още в инкубационен период и видимо не са болни, както и с кашлящите по улици и спирки. Пиенето на различни имуностимуланти не пази гарантирано от грипа.

Как се лекува грип

Ваксината е най-сигурната профилактика

Профилактиката излиза много по-евтино отколкото лечението на грипа, уверяват експертите. Ваксината е около 10-20 лв., а разболеем ли се, лекарствата струват около 50-100 лв. С имунизацията се изгражда защита за период от 1 г., като най-силна е тя през първите 6 месеца. По принцип ваксината се поставя през октомври-ноември, защото са необходими две седмици за изработване на имунитет. На 14-ия ден вече в кръвта има много антитела, а на третата седмица имунитетът срещу грипа вече е изграден, казва д-р Кунчев. Вирусите не могат да се размножават в организма.

Дали в момента има още време да се ваксинираме, зависи от това, кога ще започне епидемията, коментира експертът. А това е въпрос, на който никой не може да даде абсолютно точен отговор. Очакванията са тя да тръгне в края на януари. Ако се ваксинирате, но се заразите преди да минат поне две седмици, вероятно ще се разболеете, пояснява д-р Кунчев и допълва: По-добре да се имунизираме късно, отколкото изобщо да пропуснем.

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

При грип човек е заразен 5 дни

По-голямата част от хората ще преболедуват грипа без усложнения, инфекцията минава в рамките на 5 – 6 дни без особено усложнения.

Основните симптоми на грипа са характерните за всеки грипен вирус:

  • температура;
  • болка в очните мускули;
  • обща отпадналост;
  • умора;
  • силно главоболие.

Особено опасно е, ако хората сами да си поставят диагноза. Настинката е неприятна, но при грипа човек усеща, че не може да стане от леглото, чувства се като разбит, обяснява проф. Кожухарова. Най-рискови са групите на възрастните хора и малките деца, при които заболяването обикновено протича малко по-тежко.

Препоръката е те да търсят медицинска помощ незабавно от личните си лекари. Джипитата имат инструкци при грип да дават болнични за 5 дни, през това време човек е заразен, поясни проф. Кожухарова.

Нормално е човек да се чувства отпаднал след острата фаза още 2-3 седмици, например по-трудно да изкачва стълби. Грипът не е обикновена настинка и оказва влияние върху много органи и системи.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -