събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху...

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

Доскоро се смяташе, че човек може да се зарази с грип основно по въздушно-капков път или при много близък контакт с болен. Сега вече науката знае, че грипните вируси могат да оцелеят до 48 часа върху твърди повърхности. Това увеличава значително риска да прихванем заразата, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас.

Също така може да оцелее до 8-12 часа върху салфетки, кърпички и по ръцете. Така без да сте били в пряк контакт с болен от грип, може да се разболеете, ако сте пипали след него дръжката на вратата, телефона или друг предмет. Може да хванем грип по този начин в транспорта, на работата или на обществени места. Още повече, че човек разпространява вируса часове преди да усети симптомите.

Грипът е много по-страшен, отколкото другите вируси

Октомври и ноември е най-подходящото време да се ваксинираме срещу грип. Грипът е много по-страшен, отколкото другите вируси, които ни разболяват в студените месеци. Засяга в много по-голяма степен човешката ДНК и често води до усложнения като бронхопневмония.

Вероятността да се заразим по време на епидемия е едно към пет. При най-малките пък рискът е 30%. В същото време те изкарват грипа по-тежко от възрастните, които вече имат изградена имунна система. Имунитетът на най-малките се гради до към седмата година, дотогава те са много по-уязвими. Другата група, която страда сериозно, ако се зарази с грип, са възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания.

Вижте още: Какви са страничните ефекти от ваксините

“Често ме питат дали да ваксинират човек, който вече има някакво хронично заболяване – диабет или хипертония. Да, такива пациенти още в по-голяма степен трябва да бъдат защитени. Ваксината няма да утежни положението им в никакъв случай, напротив ще ги предпази”, коментира доц. Киров. По преценка на здравните власти всяка година от грип и усложненията му умират около 2000 души. Те ас главно от групите, посочени като уязвими. Безспорно ваксината си остава най-евтиния и ефективен начин на защита. Дозата струва 8-15 лв. според вида. Лекарствата при евентуално заразяване с грип и усложнения струват многократно повече. А и човек е на легло поне една седмица.

Защо да се ваксинирам, като пак може да се разболея?

Този въпрос отказва мнозина от имунизация. “Да, наистина няма 100% защита, още повече, че човек може да се разболее и от някакъв друг вирус”, коментира доц. Киров. На практика обаче случаите, когато ваксинирани са се разболели от грип, са изключително редки. В повечето случаи ваксината за грип пази не само от циркулиращите за сезона актуални щамове грип, но дава и частична защита срещу някои други вируси.

Причината е външната прилика между тези вируси и този на грипния щам, включен във ваксината. Тя съдържа “парченца” от вируса, които са обработени така, че да не могат да заразят. Тезичастици обаче могат да “обучат” имунната система да разпознава съответните вируси.

Новото е, че тази година за първи път път на пазара се предлага и четиривалентна ваксина, която включва 4, а не 3 грипни щама, както беше в предишни години. Тя се препоръчва за деца над 3 г. и възрастни. При бременните трябва да се прецени внимателно, може би е по-добре да се имунизират всички около нея, обобщи доц. Киров.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -