четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНов тест при рак на гърдата помага да се избегне ненужна химиотерапия

Нов тест при рак на гърдата помага да се избегне ненужна химиотерапия

Нов тест при рака на гърдата ще помогне на много жени да избегнат ненужната химиотерапия. Става дума за Oncotype DX, който се прилага при ER+/HER2 мамални карциноми. Тестът показва, каква е вероятността от рецидив на рака. За изпълнението му е нужна проба тъкан, взета по време на операцията, съобщават от компанията, разработила теста Genomic Health.

Специалистите вече провели проучване с участиено на над 400 пациентки. Учените установили, че тестът се справя успешно със своята задача дори при наличието на метастази в лимфните възли. 98% от пациентките с ниска вероятност от рецидив според резултатите от теста, не преминали през стандартната химиотерапия, но въпреки това живели през следващите 5 г. без рецидив. Такова лечение не им било нужно.

Вижте още: Шест прости правила срещу рака на гърдата

Българките с рак на гърдата притежават две специфични генни мутации

Тестът Oncotype DX мери активността на 21 гени в туморната тъкан на пациентите. На тази основа се дават точки, които показват риска от рецидив на рака на гърдата. Този анализ е ценна помощ на онколозите, които трябва да вземат решение за по-нататъшната терапия. Резултатите от проучването са публикувани в списанието  Clinical Oncology.

Тестът е от полза дори за жени с метастазирал рак

Въпреки това високата цена на теста – около 2600 британски лири, е причина той все още да не се прилага масово дори в заможни страни като Великобритания. Националната здравна служба на Острова го препоръчва само при жени, чиито рак на гърдата още не се е разпространил. Така би могло да се спести от химиотерапия, която струва около 9000 лири на пациентка.

Британски специалисти коментират, че тестът трябва да стане достъпен за всяка пациентка, защото е показал своята ефективност в практиката дори при налични метастази. Той спестил ненужната химиотерапия при 63% от жените с рак на гърдата без метастази и на 70% от жените, при които ракът вече се бил разпространил. Лекарите обобщават, че тестът е подходящ за жени, които имат хормонално-обусловен рак, познат като „Естроген рецептор положителен HER2 отрицателен“, който се отнася за повечето пациентки с мамален карцином.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -