сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПробиотици срещу хрема и синузит при малки деца

Пробиотици срещу хрема и синузит при малки деца

При остри вирусни инфекции в носа и гърлото давайте пробиотици през устата. Това ще стимулира имунитета и подпомогне оздравителния процес, съветва доц. Миглена Георгиева (на снимката горе), педиатър и гастроентеролог. Тя обясни каква е връзката между горните дихателни пътища и стомашно чревния тракт по време на Втората конференция по детска оториноларингология (Правец от 15 до 17 февруари 2019 г.).

Ползата на пробиотиците е в две посоки

имунитет децаОт една страна при възпаления в носоглътката се отделят повече секрети, които децата гълтат. Това води до различни гастритни оплаквания. Често мои пациенти, които често страдат от задна хрема, риносинуити, хронични или остри, имат и стомашни оплаквания, посочва доц. Георгиева.

От друга страна микроорганизмите, които населяват стомашно-чревния тракт, оказват голямо влияние върху общия имунитет. Те определят до голяма степен доколко организмът ще се справи с инфекциите в горните и долните дихателни пътища.

Даването на пробиотици при вирусни инфекции подобрява имунния отговор, като това влияе за възстановяване на баланса и при микробите, които естествено населяват лигавицата на носа и гърлото. Те са по-различни от тези в червата, но все пак между тях има връзка.

Бактериите в носа и връщането на баланса им след остра вирусна инфекция е един от въпросите, по които медицината днес интензивно търси отговор. Това посочи от своя страна проф. Диляна Вичева, детски оториноларинголог от Пловдив. Вече се знае, че за да не боледуваме често от хреми и синузити, трябва да обърнем внимание за запазване на полезната микрофлора в носоглътката, а не безмилостно да я унищожаваме с антибиотици и други лекарства.

Пробиотици облекчават симптомите на сенна хрема

Хроничен риносинуит се провокира и от капки за нос

проф. Диляна ВичеваРазбира се, инфекциите също водят до превес на лошите микроби и намаляване на добрите, но лечението на упоритите хреми трябва да се обмисля внимателно. В бъдеще вероятно ще има и препарати със специално разработени пробиотици, които ще се прилагат локално и ще ни спасяват от постоянно запушения нос. Засега обаче лекари и пациенти трябва да се стремят първо да изпробват по-щадящи локални препарати. Проф. Вичева (на снимката вляво) спомена, че има положителен опит с инфлуназал – хомеопатичен спрей за нос, създаден на базата на растението луфа оперкулата, което има оздравителен ефект върху лигавицата.

С капките за отпушване на носа обаче се злоупотребява, посочи проф. Вичева. В практиката си тя нерядко вижда рецепти, в които на деца са предписват по 5-6 вида различни капки. Така пациентът може да развие хроничен риносинуит, донякъде и заради прекаляването със съдосвиващи и противомикробни капки за нос.

Спрейовете, които свалят отока на лигавицата (деконгестанти), трябва да се използват не по-дълго от седмица, припомни проф. Вичева. Само при по-тежките случаи на риносинуити се предписват препарати с кортикостероиди или антибиотици.

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

Бактериите невинаги са проблем за здравата лигавица

Трудно е да се определят точните първопричини за хронично запушения нос при малките деца. Нормално хората обменят милиони бактерии помежду си при обичайното всекидневно общуване. За здравата лигавица това не е проблем. Увредената обаче не може да неутрализира ефективно болестотворните бактерии.

Здравите синуси не са стерилни и затова изборът на лечение, когато се открият бактерии, трябва да се направи много внимателно, каза още проф. Вичева.

Носителството на бактерии в носа само по себе си не е показание за започване на лечение, още повече с антибиотик. Такива лекарства се дават, когато възпалението се проточи, когато има температура и болка в синусите.

Постоянно запушен нос – кои са причините

Кои бактерии най-често правят инфекции в носа

дете висока температура болно гърлоПрецизната диагностика е много важна. Бактериите, които правят проблеми най-често, са златист стафилокок, някои други видове стафилококи, стрептококи, хемофилус инфлуенце и др.

Освен че в България микробиологичното изследване се прави рядко, секретът за пробата невинати се взема правилно. Не е достатъчно да се вземе секрет от предната част от носа, каквато е практиката в някои лаборатории. В повечето случаи болестотворните бактерии са в средната част на носа или синусите, подчерта проф. Вичева.

Друг проблем е, че ендоскопското изследване все още се прилага рядко в практиката. Именно то обаче позволява на лекаря да огледа носа отвътре и да постави по-точна диагноза. Компютърната томография се прилага по-рядко и при някои по-тежки случаи.

Лечението – търсят се природни подходи

В много случаи при проблеми с носа в детска възраст може да се приложат натурални средства, каза още проф. Вичева. Тя има дълъг опит с комбинирания хомеопатичен препарат Цинабсин, който повлиява добре рестичестия епител по носната лигавица. Комплексните хомеопатични лекарства повлиявят добре имуноглобулините в кръвта, допълни специалистът. Често комбинира Цинабсин с Акти флора бейби – пробиотик на капки. Така успява да стабилизира баланса на добрите бактерии в носа.

Имаме нужда от нови таргетни терапии за инфекциите на горните дихателни пътища, които обаче да нямат много странични действия за пациентите, допълни проф. Вичева.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -