Как се лекуват чести хреми при деца ученици

PRINT
гърло сливици хрема запушен нос

Лечението на хремата, особено ако тя се повтаря често, е предизвикателство за много родители. В ранната ученическа възраст децата често боледуват от респираторни заболявания (ринити, ринофарингити), тъй като в непосредствен контакт си обменят постоянно вируси и бактерии. Обикновено родителите са в недоумение – детето пие няколко антибиотика, а резултат няма. Не бива да забравяме, че антибиотиците действат на бактериите, но не и на вирусите.

Трябва да се има предвид още една възможна причина за хремата. При някои деца е налице алергия, която затруднява лечението на хремите. В тези случаи жлезите на дихателната лигавица произвеждат повече слуз, а тя е благоприятна среда, за инфекциозните причинители. При алергичните хреми от носа изтича водниста материя, а като се прибави бактериална инфекция, секретът става жълто-зеленикав.

В някои случаи носа се накапват очни капки с антибиотик и секретът от жълто-зелен се променя отново в прозрачен, но остава обилен. Прибавянето на лечение против алергията рязко подобрява състоянието на детето. Тъй като алергията е хронично състояние, поведението при такива деца е отговорно, за да се избегнат тежки усложнения, каквото например е астмата.

В някои случаи деца на тази възраст имат уголемена и възпалена аденоидна вегетация (трета сливица) и хроничната хрема е в задната част на носната кухина и носоглътката. Касае се за хроничен аденоидит, погрешно наричан от много родители и много лекари задна хрема.

Какво трябва да се прави при деца с чести и хронични хреми в първите учебни класове?

Много точно трябва да се изясни има ли детето алергия или хроничен аденоидит и да се проведе съответно лечение. Децата трябва да се научат добре да духат носа си и да поддържат чиста носната кухина.

На помощ идват и различни спрей разтвори от „морски води“, смесени с бикарбонатна сода, инхалации с алкални разтвори и различни носни капки. При наличие на алергия се назначава противоалергично лечение. Антибиотиците следва да се избягват, макар че най-често родителите настояват за микробиологично изследване на носния секрет и последващ антибиотик. Погрешно е и невинаги такова лечение е необходимо. Носната кухина е замърсена кухина и в нея почти винаги има бактерии, без да са причинители на хремата.

При по-големи деца (в прогимназията и гимназията) след смяната на горните зъби се оформят околоносните кухини и децата боледуват освен от ринити и ринофарингити, но и от риносинузити. Тогава аденоидната вегетация е претърпяла обратно развитие, но наличието на синузит изисква сериозно лечение. Отново на преден план се търси алергия, защото тя е предпоставка за усложнение на синузитите (носни полипи, астма). В тази възраст се манифестират и различни деформации (изкривена носна преграда, хипертрофия на носната лигавица), които предразполагат за хронични хреми и синузити.

В заключение следва да кажем, че ако детето няма алергии или деформация в носа, лечението на хремите е стандартно и води до добри резултати. В останалите случаи изисква контролно мнение на специалист.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по оториноларингология

Преглежда в ДКЦ на Правителствена болница, както и в лекарския си кабинет на ул. „Зайчар“ 128 в София

[Общо: 16    Средно: 3.1/5]
Как се лекуват чести хреми при деца ученици беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *