Кога хроничният ринит става на синузит?

PRINT
налепи по гърлото

Може ли хроничен ринит да причини синузит? Да, може. Хроничното възпаление на носната кухина ринит е в съседство с околоносните кухини (синуси). Покриващата ги лигавица е една и съща по вид и едни и същи бактериални и вирусни причинители предизвикват една и съща възпалителна реакция.

Видове хроничен ринит

Хроничният ринит има няколко разновидности, които обикновено засягат и синусите, но за хроничен ринит се говори тогава, когато заболяването е локализирано предимно в носната кухина. При изострянето му поради топографската близост се засягат и синусите. В тях се задържа гной и главоболието е нетърпимо. Тогава преобладава картината на синузита.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
С акупунктура може да се лекува алергичен ринит 
Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит
Промивки успокояват лигавицата при изкривена носна преградка 

Промените в носа са предпоставка за синузит

В много случаи наличието предимно на хроничен ринит предизвиква промени в отворите на синусите към носа, вследствие на което се променя вентилацията в тях и се създават условия за развитие на синузит.

Такива промени са следствие от хроничен хипертрофичен ринит, когато удебелената лигавица стеснява и деформира отворите на синусите, което в още по-тежка степен се получава при носно-синусна полипоза. Обратно е при хроничен атрофичен ринит. Носната лигавица е атрофична, носните ходове са широки и по тях се задържат жълтеникави кори, които са носители на различна бактериална инфекция.

От тези кори може да се възпалят околоносните синуси и заедно с атрофични ринит да се развие и синузит. Лечението на хронично заболяване е винаги е трудно, но наличието на добра медицинска техника и лекарства може да осигури контрол върху него. Целта е да не се допуснат усложнения и в синусите.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 8    Средно: 3.4/5]
Кога хроничният ринит става на синузит? беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *