сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолката в челюстта може да е от сърцето

Болката в челюстта може да е от сърцето

Болките в челюстта са много разнообразни и могат да се появят по различни причини. В тази област има кожа, мускули, сухожилия, кости и множество нервни окончания, които могат да бъдат засегнати от различни заболявания. Една от най-характерните болки, които не произхождат от самата челюст, но се усещат в тази зона, са сърдечните болки.

Те се появяват при исхемична (коронарна) болест на сърцето и нейната клинична изява – стенокардията, тоест гръдната болка. При нея усещането започва в гръдната област и се разпространява към челюстта. Това не е най-характерното разпространение на гръдната болка, но не бива да се забравя, че дори при липса на осезаем дискомфорт в гърдите, болката в челюстта може да е от сърдечен произход. Тя се изразява обикновено след провокация от физически натоварвания, след психоемоционален стрес, хранене или по време на сърдечен инфаркт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какви може да са причините за болка в гърдите? 
Ниският пулс издава нарушение в сърдечната дейност
Информация, която дава протромбиновото време 

При болка в челюстта всеки е длъжен да се обърне към семейния лекар и той да го насочи към специалист кардиолог. Ако няма оплаквания от градина дискомфорт или рискови фактори за исхемична болест на сърцето, пациентът обикновено търси първо лицево-челюстен хирург, стоматолог или УНГ специалист. При болка, свързана с нарушение на кръвоснабдяването, се налага консултация със съдов хирург. Неврологична консултация е препоръчителна при възпаление на някой от нервите в тази зона.

При артрити и остеоартроза и болката в челюстта може да идва от гръбначния стълб и гръдния кош. Тогава се допитайте до ревматолог и физиотерапевт. При пациенти с гръден дискомфорт, болка в челюстта и рискови фактори се налага веднага да се консултират с кардиолог. Той ще назначи подробни изследвания – електрокардиограма, ехокардиография, стрес тест и други, включително при необходимост коронарография (контрастно изследване на сърцето).

Д-р Борислав Ацев, кардиолог от болница „Св. Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -