вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеС акупунктура може да се лекува алергичен ринит

С акупунктура може да се лекува алергичен ринит

С акупунктура може успешно да се лекува алергичен ринит, алергичен и неалергичен синуит, както и остър тонзилит (възпаление на сливиците), заяви д-р Емил Илиев, един от най-известните лекари в тази област у нас. В практиката си той е натрупал доста доказателства в подкрепа на проучванията, че комбинираната акупунктура на ухото и на определени точки по тялото може да излекува острия тонзилит по-бързо с около ден и половина, отколкото с антибиотик.

На повечето си пациенти той предписва комбинация от акупунктура и т. нар. ортомолекулярни субстанции, повече популярни у нас като хранителни добавки – витамини, минерали, ензими и микроелементи. Така пациентът приема по-малко медикаменти, някои от които натоварват черния дроб.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Д-р Папазова: Човекът е сложна енергийна система – I част
Налепите по сливиците невинаги са ангина
Болно гърло може да промени захапката при децата
Над 1 млн. българи имат симптоми на алергия

Иглите помагат и на бременни

Изкуството да се лекува с малките игли помага при много оплаквания и състояния. Малко известно е например, че с тях може да се помогне на плода да заеме правилно предлежание преди раждането. Това е възможно само за три процедури с нагряване на определена точка с мокса, казва д-р Илиев. Условието е те да се изпълняват от опитен лекар, тъй като новакът може в определена ситуация да провокира преждевременно раждане. Значението на акупунктурата се осъзнава от все повече лекари. Например много клиники за ин витро, използват и акупунктурата към комплексния подход, тъй като постигат по-добър ефект.

Методът с иглите е само част от традиционната китайска медицина, която обхваща едновременно няколко направления. Първото от тях включва използването на т. нар. методи на външно дразнене като акупунктура, мокса, точков масаж , гимнастика, както и различни въздействия с лазери и с електроакупунктура. Китайската медицина има свои понятия, с които се обяснява възникването на болестта. Те се разделят на външни и вътрешни фактори.

Простудата през погледа на китайската медицина

При остър тонзилит например китайският лекар ще каже, че пациентът страда от „студ“ и „вятър“. Под „вятър“ (Feng) обаче се разбира не само физическият фактор, но и начините на пренасяне на вирусите и бактериите – в случая по въздушно-капков път.

Бактериалната или вирусната инфекция също ще бъде обяснена с това понятие. То показва, че симптомите са променливи, появяват се изведнъж и за кратко време инфекцията минава. Най-често вятърът се комбинира със „студ“ (Наn).

Според източното разбиране студът прониква в нашето тяло по няколко начина – през краката, гърба и главата, т.е. там, където преминават меридианите на пикочния мехур и бъбрека. Съществуват обаче и вътрешни пътища. Случва се обикновено при децата, ако дишат през устата в студените зимни месеци. Така леденият въздух може да предизвика бронхит или дори бронхопневмония. Болният трябва да бъде затоплен – загряват се акупунктурните точки чрез мокса, затопля се тялото с разтривки или топла баня на краката.

Емоциите като причина за болестите

Вътрешните причини за появата на определени болести се дължат на нашите емоционални състояния. Повечето от раковите заболявания се появяват, защото се храним лошо и много често имаме негативни емоции. За тъгата например се знае, че уврежда белия дроб. Когато човек е тъжен и плаче, нарушава ритмиката на дишането и може да увреди този важен орган. Гневът и ядовете атакуват черния дроб, грижите поразяват стомаха, а страхът – бъбреците и пикочо-половата система.

Акупунктурата има и определени противопоказания. Не бива да се прилага при силно изтощени хора. Когато пациентът току-що е изкарал тежко инфекциозно заболяване, може да понесе само мокса. Иглите не се препоръчват и при болни с туберкулоза, въпреки че в някои стари китайски ръководства съществуват схеми за лечение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -