Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит

PRINT

„На това дете му слагах какво ли не в носа, но хремата не му минава и не може да диша!“ С това оплакване много често влизат майки в кабинета на доц. Диляна Вичева в клиниката по уши, нос и гърло в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. След като я чуе, тя веднага разбира, че малчуганът страда от медикаментозен ринит. Заболяването обикновено се развива след някаква прекарана инфекция, придружена с отделяне на секрет от носа.

Но задължително условие е пациентът да е прекалил с употребата на носни капки, посочи доц. Вичева. Прекомерното им слагане води до носна обструкция и медикаментозен ринит или до трайно запушване на носа. А при децата вината е на възрастните, които ги обричат на затруднено дишане с поставянето на какъв ли не род капки.

С употребата им се прекалява неусетно, тъй като по време на приема запушването на носа е овладяно, а те самите рядко предизвикват сериозни странични ефекти. Когато поставянето им се прекрати, носната лигавица започва да се подува, а запушването вече се дължи на лекарствата. Пациентите не знаят това и обикновено посягат отново към капките. Симптомите изчезват с възобновяването на приема им, но отново се връщат и са още по-силни отпреди, когато терапията се преустанови.

„Така се получава порочен кръг, обясни лекарката. – В такъв случай препоръчваме пациентът, независимо дали има или не хрема, да почине една седмица, за да се възстановят функциите на ципите в носната лигавица. Те правят движението на въздуха и неговото пречистване от частиците. Така при повторно слагане на капките, те вече почват да действат.“

СНИМКА: ТК

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *