събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКапките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит

Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит

„На това дете му слагах какво ли не в носа, но хремата не му минава и не може да диша!“ С това оплакване много често влизат майки в кабинета на доц. Диляна Вичева в клиниката по уши, нос и гърло в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. След като я чуе, тя веднага разбира, че малчуганът страда от медикаментозен ринит. Заболяването обикновено се развива след някаква прекарана инфекция, придружена с отделяне на секрет от носа.

Но задължително условие е пациентът да е прекалил с употребата на носни капки, посочи доц. Вичева. Прекомерното им слагане води до носна обструкция и медикаментозен ринит или до трайно запушване на носа. А при децата вината е на възрастните, които ги обричат на затруднено дишане с поставянето на какъв ли не род капки.

С употребата им се прекалява неусетно, тъй като по време на приема запушването на носа е овладяно, а те самите рядко предизвикват сериозни странични ефекти. Когато поставянето им се прекрати, носната лигавица започва да се подува, а запушването вече се дължи на лекарствата. Пациентите не знаят това и обикновено посягат отново към капките. Симптомите изчезват с възобновяването на приема им, но отново се връщат и са още по-силни отпреди, когато терапията се преустанови.

„Така се получава порочен кръг, обясни лекарката. – В такъв случай препоръчваме пациентът, независимо дали има или не хрема, да почине една седмица, за да се възстановят функциите на ципите в носната лигавица. Те правят движението на въздуха и неговото пречистване от частиците. Така при повторно слагане на капките, те вече почват да действат.“

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -