четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСвръхсекреция на хормони води до невроендокринни тумори

Свръхсекреция на хормони води до невроендокринни тумори

Свръхсекреция на хормони или обратно – липсата им, се свързват с появата на невроендокринни тумори. Най-често срещаните са тези на хипофизата – през годините са регистрирани над 3000 такива тумори и около 900 на надбъбречните жлези. Това заяви проф. Сабина Захариева по повод откриването на 16-ия Европейски конгрес по невроендокринология, който се провежда за първи път в София.

Пролактиномите са най-голямата група заболявания при туморите на хипофизата. У нас са открити над 1000 от тях. При тези тумори има свръхсекреция на хормона пролактин. Симптомите при жените най-често са менструални нарушения и безплодие. Поради това заболяването е голям социален проблем. Една немалка част от тези пациенти се лекуват при гинеколози, а останалите – от ендокринолози, каза проф. Захариева.

Пролактиноми се лекуват успешно с медикаменти

700-800 души са болните от акромегалия (в регистъра и още около 700 със синдрома на Кушинг. Това са най-честите заболявания в невроендокринологията. Голяма част от болестите в тази област се откриват случайно при скенер или ядрено-магнитен резонанс, тъй като не секретират хормони и не могат да се открият с кръвни изследвания.

За щастие пролактиномите днес се лекуват консервативно с медикаменти, каза още специалистът. Само в някои случаи се правят операции за отстраняване на аденома. При акромегалията е обратно – първата стъпка е отстраняване на тумора по хирургичен път. Синдромът на Кушинг е друго невроендокринно заболяване, което е много агресивно. Операцията е на първо място, но понеже много често има рецидиви, прибягваме до медикаментозно лечение, посочи проф. Захариева. Акромегалията не е толкова агресивна, понякога и при тези пациенти е възможно като първа стъпка да се приложи медикаментозно лечение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болен от акромегалия порасна до 2,25 м 
Мъжете също имат климактериум – казва се хипогонадизъм 
Депресията скъсява живота 

Контролът върху пациентите с хипофизни и бъбречни тумори е добър, защото България поддържа подробен техен регистър. Проблемите са по-скоро в откриването и поставянето на диагнозата, тъй като симптомите често са подвеждащи на пръв поглед. С регистрите на невроендокринни тумори страната ни участва в някои европейски мрежи. Комплексното лечение у нас се осъществява само в специализираната универститетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, в Клиниката по хипотамало-хипофизарни заболявания. Интердисциплинарният екип се намира на едно място в България, въпреки че в мрежата участват всички университетски болници от страната.

Понякога хормоналните нарушения се проявяват с различни разстройства на настроението, заяви проф. Гюнтер Щала от Института „Макс Планк“ в Германия, доскорошен председател на Европейската асоциация по невроендокринология. В родината си той ръководи звено, което предлага терапия на тези гранични състояния и заболявания. Пациентите са с депресивни проблеми и хормонални нарушения и обратното – хормонални проблеми и нарушения в психиката, поясни проф. Щала.

На тези пациенти първо се правят кръвни изследвания и ядрено-магнитен резонанс. Винаги от началото се назначават психотерапия и медикаменти, преценяват се съпътстващите заболявания на пациента. При някои мъже с тежка депресия може да има хипогонадизъм. Тогава първо се лекува хипогонадизмът (известен още като мъжки климактериум), за да се подобри общото състояние на организма. Същият е подходът при комбинацията от акромегалия и тежка депресия. Първо се третира свръхсекрецията на хормона на растежа и след това психиатричният проблем.

„Хормоните са трансмитери на сигналите от мозъка до различните органи в тялото. Те са отговорни за регулирането на стреса, апетита, метаболизма, стареенето и много други процеси. Имат значение за затлъстяването, безплодието, тежките депресии и т.н. Основният регулатор е т.нар. ос хипоталамус-хипофиза. Нарушението на тази хормонална ос може да е от различни тумори, които произвеждат хормони, или травма на мозъка“, разказа още проф. Щала.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -