Болен от акромегалия порасна до 2,25 м

PRINT
акромегалия

Болни от акромегалия отказват да се лекуват, защото не осъзнават, че прекомерното нарастване на ръцете, краката, а и на някои органи, е причинено от болест, обясни д-р Емил Начев от Клиничния център по ендокринология и геронтология към Медицинския университет в София. В момента в специализираната клиника в София се лекува пациент, достигнал ръст от 2,25 м, съобщи д-р Начев.

Затова сега фондация „Обществено здраве“ организира информационна кампания, подкрепена от лечебното заведение и пациентската организация. Целта е повишаване информираността на пациентите, за да могат те и околните да разпознават симптомите на заболяването. Така те ще бъдат диагностицирани своевременно от специалист ендокринолог. Изясняването на заболяването е особено трудно в началните стадии на болестта, когато всички промени са много дискретни.

Причината за акромегалията е болестно повишената секреция на растежен хормон след пубертета. При 95 % от случаите причината за развитието на заболяването е аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата. Когато болните са с приключил вече растеж (след пубертета), настъпва неравномерно уголемяване на ръцете и стъпалата, а чертите на лицето загрубяват. Това налага постепенното уголемяване на стъпалата и увеличаване на номера на обувките, пръстените, размера на ръкавиците.Тъй като това е един от най-честите симптоми на заболяването, инициаторите на кампанията решиха да разпространят информационни брошури и материали в магазините за обувки и ръкавици в цялата страна.

Друг симптом е промяната във външния вид и особено чертите на лицето. Обикновено болният и близките му не откриват промяната, защото постепенно свикват с нея поради бавния ход на болестта. Затова най-често измененията се забелязват от странични лица. Особено подчертани са промените в лицето – горната и долната челюсти нарастват, но предимно долната, което оформя обратна захапка. Разреждат се и зъбите. Проф. Сабина Захариева, ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ-София и нейният екип представиха българския опит и постиженията в лечението на това заболяване, както и данни от регистъра на пациентите с акромегалия. У нас са регистрирани общо 742 пациенти. От тях 465 (62.6%) са жени спрямо 277 (37,33%) мъже. 

На снимката: пациент с акромегалия

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Болен от акромегалия порасна до 2,25 м беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *