четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаХванаха 11 нелегални аптеки, застрашавали здравето

Хванаха 11 нелегални аптеки, застрашавали здравето

Инспектори хванаха 11 нелегални аптеки, повечето от които са в курорти, съобщиха от агенцията по лекарствата. По две имало в Слънчев бряг и Златни пясъци, по една – в Бургас и Боровец. Другите нарушители са в Петрич, Благоевград, кюстендилското с. Невестино и София. Нелегалните обекти са затворени незабавно, защото застрашават здравето на пациентите.

Друго често срещано нарушение е съхраняване на лекарства, които трябва да се държат в хладилник, на стайна температура. Около 30% от санкциите са за това. Неправилното съхранение носи риск от намаляване на ефективността им. Друг проблем е, че в аптеките масово работят помощник-фармацевти, които отпускат лекарства. Това е незаконно – такива са 20% от нарушенията. Свободната продажба на медикаменти, за които е необходима рецепта, намалява, но все още инспекторите се натъкват на аптеки, които не спазват правилата. Най-често в нарушение се продават антибиотици и хапчета за сърдечно-съдовата система по думите на директора на агенцията Александър Янков. Хората искали да си спестят ходенето при лекаря и чакането пред кабинетите.

Най-големите рискове за пациентите са свързани с незаконните аптеки. Някои от тях работели дори във фоайето на хотели. Отначало предлагали само козметика, но после асортиментът се допълвал с лекарства. Такива обекти нямали абсолютно никакви документи. Собствениците им разчитат, че ще навъртят големи обороти, преди инспекторите да ги хванат, обясни Янков. През активния сезон в курортите минават по 250-300 хил. души. Там нямало ограничения и при цените, понеже обектът е незаконен. За три месеца правели годишния оборот на аптека в Стара Загора например. Актовете обаче тръгват от 30 хил. лв. нагоре. Рисковете за пазаруващите от нелегална аптека са големи, тъй като собствениците им дори не разбират от фармация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -