четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБолен от акромегалия порасна до 2,25 м

Болен от акромегалия порасна до 2,25 м

Болни от акромегалия отказват да се лекуват, защото не осъзнават, че прекомерното нарастване на ръцете, краката, а и на някои органи, е причинено от болест, обясни д-р Емил Начев от Клиничния център по ендокринология и геронтология към Медицинския университет в София. В момента в специализираната клиника в София се лекува пациент, достигнал ръст от 2,25 м, съобщи д-р Начев.

Затова сега фондация „Обществено здраве“ организира информационна кампания, подкрепена от лечебното заведение и пациентската организация. Целта е повишаване информираността на пациентите, за да могат те и околните да разпознават симптомите на заболяването. Така те ще бъдат диагностицирани своевременно от специалист ендокринолог. Изясняването на заболяването е особено трудно в началните стадии на болестта, когато всички промени са много дискретни.

Причината за акромегалията е болестно повишената секреция на растежен хормон след пубертета. При 95 % от случаите причината за развитието на заболяването е аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата. Когато болните са с приключил вече растеж (след пубертета), настъпва неравномерно уголемяване на ръцете и стъпалата, а чертите на лицето загрубяват. Това налага постепенното уголемяване на стъпалата и увеличаване на номера на обувките, пръстените, размера на ръкавиците.Тъй като това е един от най-честите симптоми на заболяването, инициаторите на кампанията решиха да разпространят информационни брошури и материали в магазините за обувки и ръкавици в цялата страна.

Друг симптом е промяната във външния вид и особено чертите на лицето. Обикновено болният и близките му не откриват промяната, защото постепенно свикват с нея поради бавния ход на болестта. Затова най-често измененията се забелязват от странични лица. Особено подчертани са промените в лицето – горната и долната челюсти нарастват, но предимно долната, което оформя обратна захапка. Разреждат се и зъбите. Проф. Сабина Захариева, ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ-София и нейният екип представиха българския опит и постиженията в лечението на това заболяване, както и данни от регистъра на пациентите с акромегалия. У нас са регистрирани общо 742 пациенти. От тях 465 (62.6%) са жени спрямо 277 (37,33%) мъже. 

На снимката: пациент с акромегалия

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -