Депресията скъсява живота

PRINT
депресия

Депресията ускорява стареенето на човека, като съкращава в клетките специални участъци ДНК,защитаващи молекулите от увреждания, пише сп. „Молекулярна психиатрия“ (Molecular Psychiatry). „Душевните мъки, които изпитват хората, страдащи от депресия, съществено задълбочават „износването“ на човешкото тяло, ускорявайки стареенето му“ – пояснява Йосине Верхувен от Амстердамския свободен университет (Холандия).

Верхувен и нейните колеги са измерили дължината на теломерите у около 1900 човека, страдали от депресивни разстройства в някакъв период от живота си, и у 500 души, които не са изпадали в депресия. Възрастта на изследваните е била 18-65 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие
Генна терапия удължава живота с 35 г.
Разсеяните стареят по-бързо
Медът пази от депресия, укрепва паметта

Теломерите са крайните участъци ДНК от хромозомата, намираща се в ядрото на всяка клетка на човешкия организъм. При всяко деление на клетката те се скъсяват, а когато дължината им е недостатъчна за ново деление, клетката умира. Учените са открили, че теломерите при хората, страдали от депресивни разстройства, са по-къси, отколкото при здравите хора, участвали в изследването. При това колкото по-силни са били симптомите на психичното разстройство и колкото по-дълго са се запазвали, толкова по-къси са били теломерите.

Учените са установили, че психичните разстройства ускоряват стареенето с няколко години. Тази зависимост се е запазвала дори и когато са били налице други фактори, ускоряващи стареенето, като наднормено тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол. Резултатите от изследването на холандските учени обяснява защо хората, страдащи от депресия, са по-предразположени към заболявания, свързани с напредналата възраст, като деменция, рак диабет тип 2.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Депресията скъсява живота беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *