събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧервена и синя светлина убива опасните плесени в храната

Червена и синя светлина убива опасните плесени в храната

Едва ли има домакиня, която да не е изхвърляла храна, нападната от плесени. Сега немски учен откри случайно ефективен начин да се бори с тези гъбички, които развалят продуктите. Оказа се, че те не обичат светлина, пише в. „Ди Велт“. Досега учените се опитваха да намерят начин да спрат развитието им с топлина.

Всеки вид гъбички не понася светлина с определен цвят, казва биологът Маркус Шмид-Хайд от Института за хранене „Макс Рубнер“. Наложило се да премести лабораторията си в ново много светло помещение и там забелязал, че някои от гъбичните култури, които изследва, спирали да се развиват.
Например фузариите, които нападат царевицата на полето и токсините им развалят цялата реколта, не обичат червена светлина. Пеницилиновите гъбички, които имат положителен ефект в камамбера и антибиотиците, развалят храните със зеленикав мухъл. Те пък не понасят синята светлина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Моркови и целина неутрализират токсини в храната
Кафе и червено вино за здрав черен дроб
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански

Откритието на германския учен са много важни, понеже гъбичките отделят микотоксини – едни от най-отровните естествени субстанции. Те правят негодна около една четвърт от реколтата в целия свят.
Биологът предупреждава, че това което виждаме по повърхността на продуктите като плесен или гниене, е само върхът на айсберга. В самите храни гъбичките образуват невидима мрежа от нишкообразни клетки, които също отделят токсини. Затова експертите съветват заразените продукти да се изхвърлят, вместо да се почиства само увредената част. Температурната обработка не помага в случая, защото тя убива само гъбичките, но отделените от тях токсини се разпадат едва при 300 градуса.
Именно токсините обаче са опасни – достатъчно е да си припомним смъртта на откривателя на гробницата на Тутанкамон лорд Карнавон, който вдишва вътре спори на опасни гъбички, оцелели в затвореното помещение столетия.
Всички токсини са вредни, но някои от тях повече от останалите. Биологът съветва хората да са предпазливи, когато консумират шам фъстък, фурми и фъстъци, внос от Африка или Южна Америка, където виреят гъбички, отделящи опасните афлатоксини.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -