четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКафе и червено вино за здрав черен дроб

Кафе и червено вино за здрав черен дроб

Пищните трапези по празниците са истинско предизвикателство за черния дроб и способността му за пречистване. Това е орган, който притежава неимоверни способности да се саморегенерира. Той е като химическата лаборатория на тялото – има около 300 милиарда клетки, които преработват хранителни вещества и кислород от кръвта. Те я филтрират и й добавят нови вещества, които регулират енергийните запаси в тялото. Подготвена по този начин, кръвта се събира в чернодробната вена и оттам попада в организма.

Не са малко хората, които умират от чернодробна недостатъчност. Алкохол, вируси и мазни храни са основните врагове на този жизненоважен орган и могат да доведат до неприятни симптоми. Учените обаче продължават да го изучават. Ето 9 любопитни факта за черния дроб.

Дълги крака, здрав черен дроб

Дългокраките жени имат още едно предимство: учени от университета Бристол установиха, че техният черен дроб е по-устойчив на болести отколкото този на късокраките дами. За целта били проучени данните на 4300 жени. Кръвта им била изследвана за 4 чернодробни ензима, отговорни за разграждането и преобразуването на протеините. Повишената им концентрация може да е признак за нарушена функция на органа. Колкото по-къси били краката на жените, толкова повече ензими се откривали в кръвта им. Резултатът се обяснява с това, че нарастването на скелета осигурява повече място да се развие здрав и издръжлив черен дроб. Все още не се знае дали същата зависимост е налице и прии мъжете. Проучването е публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health.

Кафе срещу цирозата

Има предположения, че кафето пази черния дроб от щетите, които алкохолът му нанася. До този извод стига Артур Клатски от Програмата за перманентни медицински грижи. Той наблюдавал 125 000 души в продължение на 17 г. Установил, че който редовно употребява алкохол, но пие и по чаша кафе на ден, намалява риска от цироза с 20%. Четири и повече чаши свалят риска дори с 80%. Клатски обаче предупреждава проучването му да не се тълкува като насърчение да се злоупотребява с алкохола.

Различни емпирични проучвания (NHANES I-III) на Националния институт за здравето в САЩ пък показват положителен ефект от консумацията на кафе върху симптомите при вече увреден черен дроб. Какви са молекулярно-биологичните причини, поясняват от университетската клиника в Аахен: кофеинът в кафето блокира вещество в дроба, което пречи на регенерирането на клетките в органа.

Кофеинът се абсорбира почти без изключение в черния дроб, казва Олаф Греснер от Аахен. Така той успявал да въздейства точно на необходимото място и да забави развитието на фиброзата. Заболяването не можело да се излекува с пиене на кафе, но ходът му се забавял.

Бързите закуски са по-вредни от алкохола

Фастфуд или бързите закуски могат съществено да навредят на черния дроб и да провокират появата на симптоми, разкрива проучване в Швеция. Здрави доброволци трябвало да се хранят поне два пъти дневно в ресторант за бързо хранене и да намалят физическото си натоварване до 5000 крачки дневно. Само след един месец в кръвта им открили повишени стойности на ензима аланин-аминотрансфераза (ALT), който е знак за увреда. Подобни стойности имат само алкохолиците, които редовно пият повечко.

Като причина за лошите резултати се подозира бързото увеличаване на теглото при доброволците. След 4 седмици те напълнели средно с 6,5 кг. В бързите закуски има много захар, бързо разградими въглехидрати и животински мазнини. Когато дробът трябва да разгражда все повече мазнини, това води до инсулинова резистентност на клетките и оттам до диабет и сърдечносъдови заболявания.

Алкохолният парадокс

Алкохолът вреди на черния дроб – това е класически постулат. В университета на Южна Флорида обаче са съгласни само отчасти с това твърдение. Умерената консумация на червено вино може дори да пази дроба, твърдят американските учени. По принцип алкохолът променя мастната обмяна на органа. Той затлъстява и не може да работи както трябва. В червеното вино обаче се съдържа ресвератрол – растителна съставка, която се намира точно под обвивката на гроздовите зърна. Тя помага на дроба да разгражда по-добре мазнините. Изненадващото е, че ресвератролът действа още по-добре в комбинацията с алкохол. Учените обаче подчертават, че и с виното не бива да се прекалява – чаша на ден е достатъчна.

Няма значение дали фигурата е „ябълка“ или „круша“

Хората с фигура тип „круша“ имат тлъстинки главно по ханша и бедрата. Смята се, че те са по-малко уязвими за високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. Типът „ябълка“ трупа мазнинки главно по корема, което създава по-големи рискове за посочените заболявания.

Самуел Клайн от университетското училище по медицина в Сейнт Люис в САЩ обаче установи, че разпределението на „възглавничките“ по тялото далеч няма толкова голямо значение за здравето. По-страшна от мазнината по корема, ханша и бедрата е тази, която черният дроб складира. Неговите депа са истинската причина за инсулиновата резистентност и други проблеми, които водят до диабет и сърдечно-съдови заболявания. Той изследвал хора със затлъстял черен дроб, които не прекаляват с алкохола, а само имат наднормено тегло. Станало ясно, че тези хора имат нарушена обмяна на мазнините и захарта, независимо от това дали са тип „ябълка“ или „круша“.

Плесените са отрова за дроба

Микотоксините от плесени в храната са сериозна опасност. Плесените имат фини клетъчни нишки, които се простират преди всичко в храните с водно съдържание, и не са видими с просто око. Тези нишки образуват гъста мрежа, която отделя отрови в цялото заразено количество храна. Затова не е достатъчно само да се отстрани плесенясалия слой от мармалада. Като мажем останалото количество на филията, не усещаме нищо, но натоварваме черния дроб и бъбреците с токсини.

Смята се, че няма безопасно количество афлатоксини, попаднат ли в организма, те атакуват черния дроб, казва Бернд Кроненбергер от Центъра за черния дроб във Франкфурт, Германия. Той съветва не просто да се отстранява мухъла от храните, а те напълно да се изхвърлят.

Медикаментите могат и да разболяват

Медикаменти като парацетамол и фенпрокумон (антагонист на витамин К) може да предизвикат отказ на черния дроб, предполагат учени от университетската клиника в Есен. Застрашени са преди всички хора с наднормено тегло и затлъстял дроб. Многото мазнини го затрудняват да се справи с токсичните съставки на лекарствата. Претоварените чернодробни клетки измират и отпадат, а органът отказва. Тогава единственото спасение е трансплантацията.

Часовник на глада

В експеримент с лабораторни плъхове учените успяха да докажат, че черният дроб има нещо като часовник на глада, който тиктака независимо от ритъма ден-нощ. Животни, които редовно получавали храна посред нощ, след два дни започвали да се будят по това време. Това навежда на извода, че чувството за глад се ръководи не само от мозъка и неговото усещане за ден и нощ. В необичайния час за хранене учените установили повишена активност на гена Per1, който има важни функции за вътрешния ни часовник. Черният дроб може да се настрои на новия режим на хранене само за един ден, тъй като той произвежда храносмилателни ензими, които бързо трябва да са на разположение, седнем ли на масата.

Ако нощем се събуждате с вълчи апетит и веднага се насочвате към хладилника, то този навик може да се заздрави още след няколко дни. Още едно доказателство, че дробът има собствен режим, ориентиран по храненето: работници, които се трудят на смени, често се оплакват от храносмилателни проблеми, защото черният им дроб не може да се адаптира към постоянно променящото се време за ядене.

Черният дроб топи мазнините от бедрата

Учени от немския университет в Гисен твърдят, че са намерили начин да накарат черния дроб да топи мастните депа по тялото. Наричат процеса липидоксидация. Принципът им се основава нна естествените процеси на обмяна в черния дроб. В тях активно участват омега-3 мастни киселини и MCT – триглицериди със средно дълга верига (Medium Chain Triglycerides).

Организмът не може да отлага MCT-мазнините поради особеностите на състава им. Всяка чернодробна клетка притежава две малки „електроцентрали“ – митохондрии и пероксизоми, които превръщат мазнините в енергия. Ако и двете работят едновременно, изгарят мастните киселини от нежеланите тлъстинки. За да се поддържа този процес активен, човек трябва да приема редовно с храната от двата вида мазнини.

Омега-3 киселините се съдържат в рибеното масло и морските риби. МСТ мазнините се съдържат в натуралните масла от кокосов орех и в палмовото. Преди да бъдат вложени в хранителни продукти обаче, двете растителни мазнини обикновено се подлагат на химическа обработка, за да се втвърдят и се превръщат в опасните за здравето трансмазнини.

Автор Илиана Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -