петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниМозъкът изключва за секунда, докато мигаме

Мозъкът изключва за секунда, докато мигаме

Мигането не служи само за овлажняване на очите. Учени от университета на Осака, Япония, разкриха, че то е необходимо на мозъка за кратки паузи. Той има нужда от време на време да изключи, макар и за кратко.

Повечето от нас премигват по 15-20 пъти на минута. Със затворени очи прекарваме около 10% от времето, когато сме будни. Когато притваряме очи, мозъкът попада в нещо като стенд-бай режим, при който мислите се реят свободно. Тези психични почивки може да продължат от частица секунда до няколко секунди, преди вниманието да се възстанови напълно.

С помощта на скенер японските учени проследили привилите и отливите на кръв в областите на мозъка, асоциирани с концентрацията и вниманието. Така открили, че когато притваряме очи, те моментално изключват. Мозъкът изпада в пасивно състояние, нещо като кратка дрямка. Същото състояние настъпва и когато не сме ангажирани с активни задачи като четене, говорене и нашите мисли се реят свободно.

В такива моменти се отдаваме на емоциите – чудим се какво ли е искал да каже приятелят ни с неговия коментар, спомняме си какво сме направили миналата седмица или планираме какво ще сторим утре. Когато слушаме друг човек да говори, обикновено мигаме в края на изречението, разкриха още учените. Когато гледаме филм пък, притваряме очи, когато актьорът напуска сцената или камерата превключва на друг план. Проучването в Осака е върху 20 здрави млади доброволци. Мозъкът им е наблюдаван със скенер докато те гледали откъси от комедия с мистър Бийн. Публикувано е в специализираното издание Proceedings of the National Academies of Science.

Други проучвания за мигането вече разкриха, че когато лъже, човек притваря очи по-рядко. След като изрече лъжата обаче мига по-често, отколкото онези, които говорят само истината.

СНИМКА: SXC

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -