четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са ранните симптоми за болести на черния дроб?

Кои са ранните симптоми за болести на черния дроб?

Ранните симптоми на болестите на черния дроб са неспецифични поради това е трудно да се разграничат от други състояния. Симптомите могат да бъдат умора, гадене, загуба на апетит, болка или болка вдясно горе под ребрата, загуба на тегло и общи симптоми на неразположение. В по-късните стадии проявите са по-тежки (жълтеница, подуване или кървене ) и често водят до необратими увреди в чернодробната тъкан. Промени в състоянието на кожата може да бъдат първи признак на заболяване на черния дроб – тя става с жълт оттенък или се получават паякообразни вени.

Инфекции, алкохол и химикали увреждат черния дроб

Черният дроб е биохимичната лаборатория на нашия организъм, където във всеки един момент протичат едновременно около пет хиляди биохимични реакции. Те са насочени не само към поддържане и възстановяване на собствената структура и работа на органа, но и към жизнените функции на целия организъм. Инфекции и други вредни фактори като алкохол, контакт с химикали и други водят до разрушаване на чернодробните клетки, като по този начин влошават протичането на биохимичните реакции.

Увреждат се хепатоцитите, тъй като намалява съдържанието на кофактори и ензими (глутатион, АТФ-енергийни молекули, адеметионин, ензими и витамини). Така се натрупват токсични вещества, което води до необратими промени във формата на цироза.

Различни подходи при лечението на черния дроб

Има различни подходи при лечението на чернодробните заболявания. Целта на терапията е да се определят първопричините за състоянието и корекция на патофизиологичните механизми, довели до болестта, които са общи за много заболявания, включително възпаление и фиброза. Хепатопротекторите са един от възможните варианти на лечение. Те играят важна роля при симптоматично лечение на различни заболявания на черния дроб и са насочени към формиране механизми за защита и забавяне на прогресията на заболяването. Тези препарати се използват като допълнение към основната терапия или като единствен продукт, ако причината е неизвестна или пък за конкретната болест няма други лекарства.

Има хепатопротектори с различни начини на действие – възстановяване на клетъчните мембрани или на химичния баланс в жлъчния сок, заместващи ключови молекули за поддържане на биохимични реакции, възстановяване на функциите на черния дроб и структурите му. Благодарение на заместване на важни молекули в черния дроб (ензими, кофактори) хепатопротекторите са ценно допълнение към основната терапия. Нейната цел е да участва във възстановяването на биохимичните реакции, да коригира общите патофизиологични механизми, характерни за много заболявания на черния дроб, да подобри структурата на органа и да възстанови функцията на чернодробната клетка.

Проф. Алекс Буеверов, Институт за професионално образование „Сеченов“ към Московския университет

Свързани публикации

1 коментар

  1. Вижте твърденията на един сърдечен хирург с богат опит за причините за появата на сърдечните болести

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -