вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за нередовен цикъл?

Какви са причините за нередовен цикъл?

При някои жени се случва цикълът да е нередовен и дори да прескача в някои месеци. За да се установи причината, преди всичко е редно да се направи консултация с АГ-специалист, който след прегледа да събере информация за килограмите и ръста на пациентката, както и за прекарани заболявания. След това той ще назначи необходимите хормонални изследвания, които имат отношение към нормалния менструален цикъл на жената.

При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

Добре е да бъде извършена и ехография на малкия таз с оглед да се отхвърлят някои патологични изменения на матката и яйчниците: кистозни образувания, ендометриозни огнища, миомни възли и др.

Диабет, болести на щитовидната жлеза и срес като първопричина

Също така е редно да се отхвърлят заболявания като диабет, болести, свързани с щитовидната жлеза, проблеми с килограмите (рязко напълняване или отслабване), които могат да доведат до проблеми в менструалния цикъл. Някои заболявания на щитовидната жлеза оказват пряко влияние върху метаболизма, а може и да се окажат свързани с работата на половите хормони.

Не на последно място е редно лекарят да се информира дали в последно време пациентката е била на места с различен климат, имала ли е продължителни пътувания и дали е била изложена на стрес. Стресът е фактор, който обърква работата на хормоните, особено ако продължава седмици и дори месеци наред.

5 причини защо месечният цикъл закъснява

Няма опасност за здравето и живота на пациентката от нередовността на цикъла, но колкото по-рано се разбере причината за това и започне лечение (ако се налага), толкова по-добре за нейния жизнен комфорт и репродуктивна функция. Що се отнася до лечението с билки, еднозначен отговор няма. Както казват старите хора, ако не помогне, то поне няма да навреди.

Класическото медицинско поведение предполага назначаване на лечение с конвенционални лекарствени средства след посочените по-горе изследвания с оглед възрастта на пациентката и запазване на репродуктивността й.

Диетата, назначена от специалист, има своето значение, особено в случаите с метаболитни проблеми.

д-р Емил Филипов

 

Д-р Емил Филипов, АГ специалист, „Майчин дом“ 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -