вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно5 причини защо месечният цикъл закъснява

5 причини защо месечният цикъл закъснява

Понякога месечният цикъл закъснява и жената се чуди каква е възможната причина. Ако се изключи евентуална бременност, има много други обяснения за това закъснение. Ето някои от тях.

Теглото е под нормата

диета за отслабванеТелесното тегло играе голяма роля, когато става дума за месечния цикъл. Килограми под нормата, драстичното ограничаване на калориите заради някаква диета може да се отразят върху месечния ритъм. Кльощавата фигура се отразява негативно на хипоталамуса.

Организмът отделя по-малко естроген, отколкото му е нужен, за да изгражда лигавицата в матката. Затова цикълът може да закъснее или дори да пропусне. Състоянието се нарича дисменорея.

При наднормено тегло – обратно, се стига до свръхпродукция на естроген. Това също може да доведе до нередовен мензис.

Чести пътувания влияят на биоритмите

Ако жената често пътува, също е възможно по-често да има нередовен цикъл. Причината е в естествения биоритъм, който се повлиява от часовия пояс и климата. По правило обаче тялото се напасва към новите условия след известно време.

Спортът може да повлияе на естрогена

фитнес за жениПрекаляването със спортните активности също може да е причина за закъснения на месечното течение. Отново нещата се въртят около естрогена. Особено ако жената спазва и стриктна диета, може да има отражение върху хормоналния баланс.

Стресът спира „неважни“ за оцеляването функции

Стресът като цяло е свързан с различни негативни реакции в организма – лоша кожа, главоболие или безсъние са само част от симптомите.  При голямо напрежение и натиск се отделят повече кортизон и адреналин. Хормоните имат задачата да поддържат „важни“ функции на тялото като дишане и кръвообращение,  докато „неважни“ реакции се преустановяват. Към втората група спада и месечният цикъл. Напълно е възможно в периоди на усилен стрес временно цикълът да спре.

Болести, инфекции отнемат от силата на тялото

Наскоро сте боледували от вирусна инфекция? Тя може да е причината мензисът да закъснява. Подобно на ситуацията при стрес и при болест организмът решава кои са по-важните функции, които да продължи да поддържа. След като се възстановите нормално, ще се върне и цикълът.

Ако цикълът ви закъснява, и особено ако това се случва няколко пъти, потърсете лекар, който да изясни какъв всъщност е проблемът.

Източник: Списание Freundin

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -