четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБез паника, в България няма радиоактивен йод 131

Без паника, в България няма радиоактивен йод 131

На територията на България няма данни за пренос на йод-131. Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности. Това съобщават от Министерство на здравеопазването във връзка със съобщения в медиите, че във въздуха над Европа са измерени завишени количества на радиоактивен йод 131.

Според британското издание „Дейли Мейл“ подозренията са в посока, че в морето на Северния полюс е имало атомен експеримент, откъдето е тръгнала радиация. Йод 131 е засечен над Германия, Финландия, Полша, Чехия, Франция, Испания. Причините обаче все още не са изяснени. Властите в Германия обаче успокояват населението. Според Федералната служба за защита от радиация стойностите са повишени, но от друга страна остават все още достатъчно ниски, че да не се превръщат в опасност за здравето на хората.

У нас Националният център по радиобиология и радиационна защита подчертава, че измереното съдържание на йод-131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве. Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 µ Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония, по време на аварията през 2011 г., уточнява още МЗ.

И преди у нас е имало ситуации, когато са се надигали опасения за риск от повишена радиация. Слабото и повишаване всъщност не представлява никакъв риск за здравето, дори напротив, каза преди време проф. Татяна Хаджиева, един от най-известните лъчетерапевти у нас. Има райони в България, където естественият радиационен фон е по-висок от средното. По света пък има немалки области, където хората живеят при многократно по-високи дози от тези на естествения радиационен фонд в България. Става дума за страни като Индия, Китай, Иран, Австралия и Бразилия. Учените знаят за това и изследват населението там от много години. Оказва се, че хората успяват да се адаптират към тези ниски дози.

Самата проф. Хаджиева от години получава ниски дози радиация, тъй като непрекъснато лекува болни с радиоактивен йод. Въпреки това заявява, че не боледува от вируси и поддържа добро качество на живот. Ниските дози облъчване в медицината се използват за терапия на някои заболявания като шипове. Освен това човешкият организъм има голяма способност да се самовъзстановява. Ако облъчването провокира някои промени, които се отразяват на ДНК, моментално се намесва мощна ензимна система и връща равновесието.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -