Източници на радиация дебнат у дома

PRINT

Различните уреди у дома могат да излъчват радиация, съобщиха руски учени, цитирани от „Медикфорум“. Дозата на облъчване може да бъде малка и организмът да е напълно в състояние да се защити или пък мощна, която води до сериозни заболявания. Малък източник на радиация могат да бъдат например стените на сгради от бетон, азбест или полимербетон, казват експертите.

Часовници и броячи също излъчват радиация. Това са най-вече будилници, направени през 60-те години на миналия век. По-старите часовникови стрелки често били импрегнирани със специални светещи съставки. Вместо безобидният фосфор, през 50-60-те г. започнало прилагането на специална съставка с изотопи тритий или соли на радий. Тези вещества са радиоактивни и продължителен контакт с тях може да причини рак и дори лъчева болест, коментират експертите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Проучване разкри: Вредата от джиесеми и антени е самовнушение

Слаби дози радиация повишават имунитета

Зеленият чай пази от радиацията в офиса

Дори малки дози радиация влияят върху пола на бебето

Лекарите напомнят, че в много домакински уреди – барометри, термометри, жилищни електромери, битови волтметри и други също се съдържат радиоактивни елементи. Смята се, че тези устройства могат да излъчват до 20 000 микрорентгена на час. Експертите съветват хората, които имат в дома си много от описаните стари вещи, да проверят дали някои от тях не са потенциално опасни. От съвременните домакински уреди радиация може да излъчва само телевизорът. Неговият фон все пак е в рамките на нормата – просто като предпазна мярка е по-добре да не се седи съвсем близо до него.

Що се отнася до компютрите, те не излъчват радиация – нещо, което често им се приписва. Тяхното излъчване е електромагнитно, каквото има всеки електрически уред, обясняват експертите. „Опасността“ от такава радиация е сведена до това, че човешкото тяло може да се намагнетизира. Това наистина може да обърка някои метаболитни процеси. По-рисковано за здравето е да ако оставаме под влиянието на електромагнитни полета по време на сън цяла нощ. Затова лекарите съветват да поставяме леглото така, че наблизо да няма електрокабели.

Освен това лекарите не препоръчват да се работи продължително време близо до уреди с микровълни. Има съмнения, че излъчването от тях може да доведе до метаболитни нарушения и до смущения в мозъчното кръвообращение.

Източник: Медикфорум

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Източници на радиация дебнат у дома беше последно модифицирана от: декември 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *