вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроучване разкри: Вредата от джиесеми и антени е самовнушение

Проучване разкри: Вредата от джиесеми и антени е самовнушение

Много хора получават симптоми на дадено заболяване, просто ако очакват то да ги сполети. На практика те не са болни, но изпитват истинско усещане, че са зле. Учените наричат явлението „носебо“ по аналогия с пласебо. Пласебо е безвреден препарат без никаква активна съставка. Дава се на контролна група, която смята, че приема лекарство. Така учените контролират ефекта от нови медикаменти в етап на изпитание. „Носебото“ е нищо, което обаче се възприема от психиката като реална заплаха и в резултат тялото е „болно“. Например при експеримент дали на доброволци пласебо, като им обяснили, че това е лекарство с много странични ефекти. В крайна сметка мнозина се оплакали от нежелани реакции.
Друг екип решил да провери колко силен е „носебо“ ефектът при хора, които се обръщали към лекари заради вредно влияние на микровълни – от използване на мобилни телефони, микровълнови печки до пребиваване в район с WiFi. Учените анализирали случаи на силно главоболие, свързано с използване на мобилни телефони, или при работа с микровълнова печка. С помощта на магнитен резонанс било установено, че отговорни за болката области в мозъка са много активни, когато пациентите са близо до уреда, например мобилен телефон. Това явление се нарича „електромагнитна свръхчувствителност.“ Въпреки това не станало ясно дали оплакванията наистина са реални или са „носебо“ ефект, причинен от многобройните съобщения в медиите за опасностите от микровълновото излъчване и други домакински електроуреди, поясняват експертите.

Основните оплаквания на хората били за главоболие и замаяност, слабост и понякога гадене и неразположение. Никой от тях обаче не можел да посочи със сигурност подробно обстоятелствата, при които са били изложени на електромагнитно излъчване. Според д-р Михаел Уитхофт от университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц, ръководител на изследването, „хората имали едни и същи усещания както когато били наистина в електромагнитно поле, и когато само им били казали, че са в него.“ Заедно с колегата си от Кралския колеж Джеймс Рубин провели експеримент: на 147 доброволци, разделени в две групи, били показани два различни видео репортажа. Първата група гледала филм за опасността от мобилните телефони и влиянието на Wi-Fi-радиацията върху човешкото тяло, а втората – друг материал за безопасността на Wi-Fi устройствата и мобилните телефони. След това на двете групи било съобщено, че пребивават в район с Wi-Fi, макар че такова излъчване нямало. След експеримента 54% от пациентите се оплакват от загуба на концентрация, главоболие и световъртеж, а двама дори напуснали групата заради тежко неразположение. Усещанията на хората са съвсем реални, заявяват учените. Както се очаквало, участниците в опита, оплакали се от неразположения, били от групата, гледала филма за вредите от мобилните устройства.

Изследването е ярко доказателства за невероятните способности за самовнушение на човешкия мозък. То обаче показва и друго много важно нещо: Информацията в медиите за ползите и вредите от някои съвременни устройства и явления, не трябва да бъде едностранчива, а наистина да бъде пълна от научна гледна точка. Не всички изобретения в нашето съвремие са изследвани толкова добре, че да се знае с точност какъв е дългосрочният ефект от тях върху организма – например след няколко десетилетия. Гоненето на сензации и заиграването с естествения страх на човека за живота и здравето му от страна на някои медии носи реални вреди на хората, които лесно се повлияват от мнения и коментари в медиите.

Резултатите от изследвавето са публикувани в Journal of Psychosomatic Research.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -