четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДори малки дози радиация влияят върху пола на бебето

Дори малки дози радиация влияят върху пола на бебето

Дори малки дози радиация влияят върху човешките гени и статистиката на ражданията. Това сочат резултатите от проучване в Мюнхен, съобщава немският сайт „Нетдоктор“. Като последица от атомни тестове или аварии се раждат повече момчета, установиха учените, които публикуваха резултатите в сп. Environmental Science and Pollution Research. Не е ясно обаче дали момичетата намаляват или пък момчетата се увеличават.

„Нашите резултати опровергават преобладаващото мнение, че вредното влияние на йонизиращото лъчение върху човешката ДНК тепърва трябва да се доказват. Открихме ясни указания, че те накърняват човешките гени“, заключават Хаген Шерб И Кристина Фойт от института по биометрика и биоматематика в Мюнхен.

Учените анализирали ефекта от бомбени тестове, аварията в Чернобил и живота на хора, които са близо до АЕЦ. И в трите случая анализът показал ясно дългосрочното влияние върху равновесието между половете. Повечето новородени момченца в Европа и САЩ от 1964 до 1975 г. се обясняват с честите атомни тестове. През 1987 г., година след аварията в Чернобил, в Европа е отбелязан скок в раждането на момчета. В САЩ, където радиоактивният облак не стигна, такъв ефект не е забелязан.

Влиянието върху раждаемостта се забелязва също в Германия и Швейцария при населението, което живее в радиус от 35 км. Учените са сигурни, че резултатите им отразяват дългосрочния ефект от излагането на радиоактивно лъчение. Признават обаче, че има нужда от по-задълбочено изследване, което да изясни причината за увеличаването на момчетата при новородените. Учените предполагат, че една част от мъртвородените или бебетата, появили се на бял свят с увреждания, също се дължи на продължителната ниска радиация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -