петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДиагнозата депресия се отнася поне за 10 подтипа психични заболявания

Диагнозата депресия се отнася поне за 10 подтипа психични заболявания

Лекарства, скроени по индивидуална мярка – към тази цел се стремят и терапиите за психични заболявания. Надеждата е, че те ще действат по-бързо и по-ефективно. Хората са уникални и реагират по различен начин на медикаментите, обяснява Флориан Холсбоер, шеф на института по психиатрия „Макс Планк“ в Мюнхен. Някои хора разграждат по-бързо лекарствата, а други – по-бавно.

При някои хора направо е невъзможно за определени препарати да достигнат мястото в организма, за което са предназначени. Това важи в много голяма степен за психичните заболявания, при които активните съставки трябва да достигнат до мозъка. Природата се е постарала да предпази по най-добрия възможен начин този важен орган, казва специалистът. Молекули стражи го охраняват и решават кои вещества ще допуснат вътре. Те пропускат главно кислород, хранителни вещества и вещества, произвеждани в организма – главно такива, които служат за комуникация между клетките. Всички останали молекули рискуват да бъдат отхвърлени обратно в кръвообращението.

При депресията понякога са необходими години, за да се установи кой медикамент действа най-добре на даден пациент. Институтът „Макс Планк“ обаче е разработил ген тест, който показва с голяма точност ефективността на лекарството за даден пациент. Такива тестове отдавна се прилагат при рака на гърдата.

Сега учените разгадават генния отпечатък на душата. Ние сме индивидуалности, дори когато сме болни, казва Холсбоер. Диагнозата депресия била само обща рамка на около десет подтипа психични заболявания с различни механизми на проявление. Симптомите са сходни, но другото е различно. С теста търсим биомаркери, които разкриват особеностите на заболяването при всеки пациент, обяснява психиатърът. Така почвата се подготвя за ново поколение медикаменти, „скроени“ по мярката на всеки пациент.

Антидепресантите, които са на разположение в момента, могат да бъдат сравнени с широкоспектърен антибиотик, обяснява Холсбоер. Така понякога те не са съвсем ефективни или пък изобщо не действат. Така, както имаме антибиотици, действащи срещу определени бактерии, така имаме нужда от антидепресанти, които действат срещу точно определени форми на болестта, допълва той.

Разработването на нови лекарества обаче е скъпо начинание. Пътят от лабораторията до аптеката струва средно 1 млн. евро. „Ако се установи, че лекарството не действа както трябва, голяма част от средствата са прахосани. При индивидуализираната медицина разходите намаляват. 85% от тях отиват за проучване на ефективността. Обикновено са необходими няколко хиляди пациенти, докато се изясни дали едно лекарство действа. С ген теста те се отсяват предварително само за един конкретен механизъм на болестта. Така са необходими много по-малко участници в проучването – около стотина, за да се разбере, дали медикаментът върши това, което обещава“, обяснява Холсбоер. Освен че ще е по-евтино, разработката на ново лекарство по генния метод ще приключва много по-бързо. От това се нуждаят десетки милиони европейци, които всяка година се разболяват от депресия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -