сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЛистни салати и репички също може да пренасят опасния щам ешерихия коли

Листни салати и репички също може да пренасят опасния щам ешерихия коли

Досега у нас не е регистриран опасния щам на ешерихия колия, увери доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. У нас обичайно са разпространени много разновидности на бактерията, която предизвиква стомашно-чревни разстройства, а през летния сезон има и по-висока заболеваемост от диарии. Но този щам е по-особен, защото отделя токсин, който води до бързо увреждане на бъбреците, коментира доц. Кожухарова. Засега обстановката у нас е спокойна. От началото на годината са регистрирани 106 случая на колиентерити и ешехириози. За същия период на 2010 г. те са били с 46 повече – общо 152 случая. Дeзинтериите също са по-малко – за 2011 г.  досега са 96, а за същия период на 2010 г. – 102.

Ако човек е преболедувал от друг щам на ешерихия коли, това не му създава трайна имунна защита. Дали човек ще се разболее тежко, няма връзка със състоянието на имунната система. Обикновено от диарии боледуват повече деца. Пострадалите в Германия обаче са 90% възрастни, 69% са жени. Това се дължи вероятно на факта, че заразата се пренася със зеленчуци, а малките не консумират толкова сурова храна.

Замърсяването им в Германия едва ли е станало чрез работниците, каза доц. Кожухарова. Ешерихия коли по принцип се разнася чрез изпражнения. Така ако болен човек е ходил до тоалетна и не си е измил ръцете, би могъл да стане източник на заразата. Ако беше така обаче, щяха да са замърсени малки количества продукция, а пратките с опасния щам са доста големи, защото са пръснати из цяла Германия, обясни доц. Кожухарова. Тя предполага, че щамът е попаднал върху краставиците чрез торенето, но подчерта, че това е само хипотеза.

Най-вероятно щамът е тръгнал от биоземеделието, където се ползват животински торове. Говедата биха могли да пренасят опасния щам. По принцип в южните страни условията за разпространение на подобни зарази са по-благоприятни, но това е напълно възможно и в северните страни. Ако замърсяването е станало чрез тор, това означава, че и други зеленчуци може да пренасят ешерихия коли – листни салати, репички. Те, особено ако по тях има пръст, трябва да се измиват обилно с течаща вода, съветва доц. Кожухарова. Ако е възможно и със сапун. Спазването на добра лична хигиена и на съдовете в кухнята също е добра предпазна мярка. Ръцете трябва грижливо да се мият. Краставиците да се белят. Това ще ни предпази до 90-95% от заразата, смята и д-р Ангел Кунчев, главен епидемиолог в здавното министерство.

Добрата хигиена е единственото нещо, което можем да направим, за да се предпазим от тази зараза, а и от другите, по-обикновени щамове на ешерихия коли, които също са доста неприятни. Приемането на имуностимуланти или пробиотици на теория може да подпомогне съпротивителните сили на организма. Няма обаче доказателства те дали биха могли да се използват като профилактично средство срещу опасния щам, коментира д-р Кунчев.

Хубавото е, че опасният щам винаги има клинично проявление, допълни той. Нямало само носителство, а това е добре за общественото здраве, защото така заразата не остава скрита. Много животни, включително и хората, носят непрекъснато в стомашно-чревния тракт разновидности на ешерихия коли. От този агресивен щам за последните 3 г. в Европа са докладвани само 8 случая. Смъртни случаи у нас има и от други диарични заболявания, но те са главно при малки деца. Най-страшно е обезводняването, обяснява д-р Кунчев.

Лекарите у нас знаят как се лекува заболяването, въпреки че опасната ешерихия коли е резистнентна към много антибиотици. Симптомите при заразяване са болки в стомаха, повръщане, тежка диария с кръвоизливи. Много важно е възможно най-рано да се потърси лекарска помощ. Тежките случаи е най-добре да се лекуват в болница, подчертава епидемиологът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -