петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при кардиолог в ИСУЛ

Безплатни прегледи при кардиолог в ИСУЛ

Безплатни кардиологични прегледи организира на 22 и 23 май Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония.

Прегледите ще се извършват в кабинет 206 между 14:00 и 18:30 часа, само след предварително записване на тел. 02 9432 332. Те ще включват измерване на кръвното налягане и консултация с кардиолог. При необходимост ще бъдат назначени допълнителни изследвания.

Предназначени са за граждани с:

  • Новорегистрирана хипертония
  • Резистентна хипертония (такава, която трудно се поддава на контрол)
  • Неконтролирана хипертония (хора, които периодично имат повишено кръвно, но не вземат медикаменти за него)
  • Рискови фактори за развитие на хипертония (тютюнопушене, обездвижване, затлъстяване, хипергликемия).

Екипите, които ще извършват безплатните прегледи, ще бъдат под ръководството на двама от опитните специалисти от Клиниката по кардиология на ИСУЛ. Д-р Нели Георгиева ще ръководи екипа на 22 май 2024, а Кирил Джоманов този на 23 май 2024.

Д-р Кирил Джоманов е специалист кардиолог с над 10-годишен опит и интереси в областта на неинвазивната диагностика и лечение на кардиологични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Завършил е с отличие Медицински университет София през 2015 г. Своята специалност Кардиология придобива през 2020 г. През същата година получава и сертификат по Ехокардиография. Д-р Джоманов е един от едва няколкото специалисти в България, които имат и Европейска диплома по кардиология, която им дава право да практикуват на цялата територия на Европейския съюз.

Д-р Нели Георгиева е специалист кардиолог с над 10-годишен опит. Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания, Холтер ЕКГ мониториране, електрокардиография (ЕКГ), велоергометрия и др.

Интересите й са в в областта на неинвазивна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, клапни болести, захарен диабет и предиабет.

Своята специалност по кардиология придобива през 2018 г. в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където работи и до днес.
По данни на Националната лига по хипертония:

  • Артериалната хипертония засяга 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в активна възраст (между 24 и 65 години)
  • Всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за заболяването си.

Около половината от тези, които знаят, че имат артериална хипертония, не се лекуват
За да бъде поставена диагноза „артериална хипертония“ е необходимо стойностите на кръвното налягане да са над нормата поне при две последователни измервания в амбулаторни условия.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -