сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се открива исхемична болест на сърцето

Как се открива исхемична болест на сърцето

Исхемията или исхемичната болест на сърцето (ИБС) е състояние, при което сърцето изпитва недостиг на кислород поради намалено кръвоснабдяване. В над 95 процента от случаите се дължи на коронарна атеросклероза. Става дума за натрупване на атеросклеротична плака в стените на коронарните артерии. Нарастването на плаката постепенно ограничава притока на кръв, а това от своя страна намалява кислорода и хранителните вещества, които постъпват към сърдечния мускул. Това споделя д-р Стефан Найденов, кардиолог в Александровска (на снимката). Той има над 80 научни публикации в реномирани наши и чужди издания, член е на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), Българската лига по хипертония и др.

Коронарната атеросклероза води до различно по степен увреждане на сърдечната функция, а при по-тежки и продължителни епизоди на исхемия – и до миокардна некроза.

В определени случаи притока на кръв в коронарните артерии става постепенно с увеличаване обема на плаката. При други пациенти настъпва остра криза, когато плаката се разкъса и се образува тромб. Наблюдават се още хеморагия вътре в плаката, коронарен спазъм, коронарен ембол и др. Всички те могат да прекъснат внезапно коронарния кръвоток.

болести на сърцето миокардит

Защо се развива исхемичната болест на сърцето

Има различни причини и рискови фактори, които провокират развитието на исхемичната болест. Най-често това са заболявания и състояния, които не се диагностицират и лекуват правилно:

При някои пациенти съществува наследствено предразположение. Ако имате в семейството такъв болен, редно е дасподелите това с кардиолог, още преди да са се появили каквито и да са симптоми.

Симптоми на исхемична болест – болка зад гръдната кост

Характерен симптом на исхемичната болест е болка в гърдите. Обикновено тя се усеща централно, точно зад гръдната кост. Може обаче да се опише и като болка, простираща се на по-широко – често тя отива към лявото рамо и повърхност на лявата ръка (типично към улнарната повърхност на 4-ти и 5-ти пръст). Някои пациенти съобщават за болка, която се излъчва и към двете ръце, шията, долната челюст, понякога дори към корема.

Болката при исхемична болест никога не се усеща над нивото на горната челюст или под нивото на пъпа. Тя я локаризирана между тези два „ограничителя“. Болката може да бъде с различна интензивност. Симптомите на пациентите се определят от клиничната форма на заболяването, от степента на засягане на коронарните съдове. Влияние оказват още провокиращите фактори, какво е общото състояние на пациента, има ли той придружаващи заболявания, какво е провежданото до момента лечение и др.

Много пациенти с хронични коронарни синдроми и прояви на стабилна стенокардия описват болката като тъпа, стягаща или пареща. Те често посочват мястото, където боли, с длан, която притискат върху гръдния кош или със свит юмрук (симптом на Levine). Пациенти, които имат пристъпи на стабилна стенокардия, не съобщават за болка, а описват по-скоро гръден дискомфорт. Казват, че усещат „стягане“ или задух. Оплакват се още от натиск – казват „сякаш някой е седнал върху гръдния ми кош“, споделя доц. Найденов.

Какво провокира болката и оплакванията при исхемична болест

Тези симптоми се провокират от определени фактори, но също така и отшумяват. Често срещано е признаците да се появят след по-интензивни физически усилия, от емоционално вълнение. Може да се изявят още след хранене или при излизане на студа. Обикновено отшумяват за секунди или няколко минути (обичайно <5-10 мин.). Препоръчително е човекът да остане в покой, както и да елиминира факторите, които ги отключват. Може да се приеме таблетка нитроглицерин или друг нитропрепарат.

Все пак е наложително да сме с повишено внимание. При остър миокарден инфаркт болката се появява на същото място като при исхемичната болест, но по правило е осезаемо по-силна и трае по-дълго. Често се съпътства от изпотяване, гадене, повръщане.

Острите коронарни синдроми често възникват в покой, през нощните или ранните сутрешни часове. Това ги отличава от хроничните. При някои пациенти исхемичната болест може да се прояви не с гръдна болка, а с други симптоми – синкоп, световъртеж, изпотяване, коремна болка.

Симптоми на исхемия при жените

Заслужава си да се обърне внимание на типичните симптоми на исхемична болест при жените, защото те често са нетипични. В някои случаи може даже да протича и без симптоми. Подобна тенденция се наблюдава и при тежко увредени пациенти, хора в напреднала възраст, дългогодишни диабетици с диабетна невропатия, паценти с неврологични заболявания и др.

В медицината е известно, че всеки четвърти диабетик, който е преживял инфаркт, не е изпитвал усещане за гръдна болка или дискомфорт по време на острия пристъп. Доц. Найденов обръща внимание, че кардиолозите трябва да проследяват стриктно всички пациенти, които са с повишен риск за ИБС поради някакви придружаващи заболявания. Това е предпоставка за нетипично или безсимптомно протичане на коронарната атеросклероза.

Основни видове исхемична болест – съвременна класификация

Съвременната класификацията на исхемичната болест на сърцето съдържа две големи групи (синдроми), които описват нейните клинични форми:

Хроничните коронарни синдроми включват 6 основни вида на клинична изява:

 • Пациенти със суспектна КАБ и „стабилна“ ангинозна симптоматика и/или диспнея;
 • Пациенти с нововъзникнала сърдечна недостатъчност (СН) или левокамерна (ЛК) систолна дисфункция и суспектна КАБ;
 • Безсимптомни и симптомни пациенти със стабилизирана симптоматика <1 година след преживян остър коронарен синдром (ОКС) или пациенти със скорошна реваскуларизация;
 • Безсимптомни и симптомни пациенти със стабилизирана симптоматика >1 година след началната диагноза или реваскуларизация;
 • Пациенти с ангина пекторис и суспектна вазоспастична или микроваскуларна болест;
 • Безсимптомни пациенти, при които КАБ е установена по време на скрининг.

Остри коронарни синдроми:

 • Нестабилна стенокардия;
 • Остър миокарден инфаркт без ST-елевация (NSTEMI);
 • Остър миокарден инфаркт с персистираща елевация на ST-сегментна (STEMI).

  Свързани публикации
  - Реклама -

  ПОПУЛЯРНИ

  НОВИ

  - Реклама -