четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗадух и главоболие - първи симптоми при хипертонична криза

Задух и главоболие – първи симптоми при хипертонична криза

Хипертоничната криза е спешно състояние, при което има сериозен риск да се наруши функцията на някои органи. Може да се получи например белодробен оток, да се засегнат бъбреците и други органи, казва д-р Николай Поройлиев, кардиолог в Медицински център „Искър“. (Може да запишете час за преглед с направление или свободен прием на тел. 0877 58 90 40)

Често срещани симптоми при хипертонична криза са:

Първо трябва да се уверим, че проблемът идва именно от кръвното, посочва д-р Поройлиев. То трябва да се измери повторно, след като човек е бил поне 10 минути в покой, без да става и сяда, без да се движи. 

Непременно трябва да се потърси лекарска помощ, особено ако се случва за първи път и не става дума за пропуснати медикаменти за кръвното. На прегледа пациентът може да бъде обучен и да се научи да разбира по-добре състоянието си. Така следващият път ще знае какво да прави и ще реагира по-спокойно. 

При стойности над 160 за горна граница непременно трябва да се потърси спешно лекарска помощ – да се отиде в лечебно заведение или поне да се говори с лекар по телефона. 

Как да измерим правилно кръвното у дома

Какво може да се направи у дома при хипертонична криза?

В някои случаи е уместно да се даде седатив (успокоително хапче). По-лекият вариант са билкови капки от мента, глог и валериана. 

Популярен народен метод е поставяне на влажна кърпа на лицето. Така се активира вагусовият нерв, парасимпатиковата система и кръвното се понижава в някаква степен. 

При някои пациенти може да се приеме допълнителна доза от медикаментите, които вземат за кръвно. Повечето лекарства, които се използват при хипертонична криза, имат и успокояващ ефект. 

Има хора, при които кръвното е много високо, но не изпадат в хипертонична криза. Стойностите им са се повишавали постепенно и организмът привиква към тях, въпреки че рискът за здравето като цяло си остава. При такива хора дори 180 горна граница, но това не предизвиква симптоми. 

Какво да правим при хипертонична криза?

Все пак по-добре е да се потърси специализирана помощ, вместо да се изчаква у дома. В практиката си съм срещал сложни хипертонични кризи, при които са необходими продължителни усилия на лекарите, прецизен избор на медикаменти, за да се овладее състоянието.

В лечебното заведение може да направят ехография, да проверят бъбреците. Понякога се оказва, че има тумор, който секретира субстанции, водещи до пик на кръвното. Има много причини, които може да провокират кризата и това може да се изясни след консултация при специалист.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -