четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво да правим при хипертонична криза?

Какво да правим при хипертонична криза?

Хипертоничната криза протича драматично. Често засегнатият, а и близките около него изпадат в паника и не знаят какво да предприемат. Добре е да сме подготвени предварително как да реагираме. Ето няколко базисни правила за поведение в такава ситуация, формулирани от доц. Сотир Марчев, кардиолог.

Първо, запазете спокойствие!

Артериалното налягане зависи изключително много от нервната система! Уплахата покачва още повече кръвното налягане, успокояването помага. Или както се пее Боби МакФерин в „Don’t worry, be happy“- „Ако се безпокоиш, когато си в беда, ти я правиш двойна.“

Важно е как се чувствате

Независимо какво налягане показва апаратът, ако Вие нямате особени оплаквания, положението не е страшно. Състоянието на пациента е по-важно от милиметрите живак.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
4 разпространени заблуди за кръвното 
Жегата вдига кръвното и при хора, които не са хипертоници
Може ли бъбречно заболяване да отключи хипертония? 
Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи 

Обадете се на лекар, който ви знае

За сваляне на артериалното налягане при някои пациенти са достатъчни ниски дози лекарства, а при други трябват високи дози от много медикаменти. Затова е най-добре е да се обадите на лекар, който познава състоянието Ви.

Обезводняването може да е причина

При хипертонична криза не е уместно да се използват диуретици (например фурантрил) за сваляне на артериалното налягане. При някои пациенти хипертоничната криза се дължи на обезводняване, причинило рефлекторно спазъм на кръвоносните съдове. Диуретиците влошават обезводняването и от там и хипертонията.

Бета-блокерите не са подходящи

Бета-блокерите (например обсидан) също не са подходящи за бързо реагиране. Те свалят кръвното бавно, в хода на една редовна употреба. При венозно приложение те не намаляват изобщо налягането.

Ангиотензин инхибиторите са по-добър избор

Уместни за приложение са инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (например еналаприл). Те освен, че са лекарства за сваляне на артериалното налягане, лекуват и сърдечната недостатъчност – едно от най-честите усложнения на хипертонията.

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -