Жегата вдига кръвното и при хора, които не са хипертоници

PRINT
болести на сърцето инфаркт

Горещините са риск за здравето на много хора. В рисковите групи попадат децата, бременните, по-възрастните, хората с ниско и високо кръвно, със сърдечна недостатъчност, с периферно-съдова и венозна болест, както и тези с мозъчно-съдови заболявания и хронични заболявания на бъбреците.

Всички те трябва да се пазят в жегите, а в обедните часове на деня да стоят на закрито. Заради горещините високо кръвно вдигат и хора, които по принцип не са хипертонични пациенти, казва доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница. По-чести са кризите при болните от сърдечна недостатъчност.

Обичайно в топлото време кръвното пада

Много често обаче след кратък период на разширение на кръвоносните съдове по кожата следва период на свиване и това провокира хипертонична криза. Артериалното налягане рязко се показва, като при всеки стойностите са различни. За хипертоник кризата означава показания на апарата от порядъка на 180/ 100, докато за иначе здравите хора хипертонична криза може да има и при 150/90. Хипертоничната криза изисква внимателно наблюдение от лекар и няколко дни пълна почивка от страна на пациента.

В топлите дни кръвното трябва да се следи по-често, съветва доц. Василев, цитиран от в. „24 часа“. Лекарствата за хипертония не се спират в никакъв случай, както опитват мнозина през лятото. Антихипертензивната терапия може само да се коригира, и то само от лекуващия лекар или наблюдаващия кардиолог. В противен случай, въпреки че няколко сутрини е измерил по- ниско кръвно например, човек рискува хипертонична криза, а с нея и сериозни усложнения.

Тези дни не трябва да се пие никакъв алкохол, трябва да се внимава с напитките, които съдържат кофеин, и да се приемат много течности, казва доц. Василев. Всички алкохолни напитки, включително и бирата, обезводняват. За хората с ниско кръвно най-важното е да поемат много течности. Те също трябва да внимават с кафето – то е диуретик и след началния етап на покачване на кръвното всъщност го сваля.

Сок от кайсии и праскови помага на сърцето

В топлото време всеки трябва да пие много вода, особено при съдови проблеми. Помагат и охладените билкови чайове и соковете, съдържащи калий: от кайсии, праскови, както и портокаловият сок, обяснява доц. Василев. Другата важна предпазна мярка е въобще да не се излиза в жегата и да не се стои под преките слънчеви лъчи.
За хората с периферно-съдова болест – стеснение и запушване на артерии на крайниците, основният проблем сега е да се пазят от инфектиране на раните, обяснява кардиологът. Това означава да поддържат отлична лична хигиена и да си пият лекарствата.

Теоретично е възможно те да се чувстват по-добре заради съдоразширяващия ефект на жегата, но трябва да се пазят от микротравми. При венозна болест сега е моментът да се носят компресионните чорапи, въпреки че не е приятно в топлото време, казва доц. Василев. Механичната компресия е много ефективна срещу подуването на краката. Обикновено за профилактика се носят чорапи до коляното, а с цел терапия те обхващат и бедрото. Какви чорапи да се носят, определя лекуващият съдов хирург. Ако човек започне да се чувства необичайно, има симптоми като замаяност, световъртеж, болки в гръдната област, главоболие, трябва веднага да потърси лекар.

[Общо: 10    Средно: 2.4/5]
Жегата вдига кръвното и при хора, които не са хипертоници беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *