сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЖегата вдига кръвното и при хора, които не са хипертоници

Жегата вдига кръвното и при хора, които не са хипертоници

Горещините са риск за здравето на много хора. В рисковите групи попадат децата, бременните, по-възрастните, хората с ниско и високо кръвно, със сърдечна недостатъчност, с периферно-съдова и венозна болест, както и тези с мозъчно-съдови заболявания и хронични заболявания на бъбреците.

Всички те трябва да се пазят в жегите, а в обедните часове на деня да стоят на закрито. Заради горещините високо кръвно вдигат и хора, които по принцип не са хипертонични пациенти, казва доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница. По-чести са кризите при болните от сърдечна недостатъчност.

Обичайно в топлото време кръвното пада

Много често обаче след кратък период на разширение на кръвоносните съдове по кожата следва период на свиване и това провокира хипертонична криза. Артериалното налягане рязко се показва, като при всеки стойностите са различни. За хипертоник кризата означава показания на апарата от порядъка на 180/ 100, докато за иначе здравите хора хипертонична криза може да има и при 150/90. Хипертоничната криза изисква внимателно наблюдение от лекар и няколко дни пълна почивка от страна на пациента.

В топлите дни кръвното трябва да се следи по-често, съветва доц. Василев, цитиран от в. „24 часа“. Лекарствата за хипертония не се спират в никакъв случай, както опитват мнозина през лятото. Антихипертензивната терапия може само да се коригира, и то само от лекуващия лекар или наблюдаващия кардиолог. В противен случай, въпреки че няколко сутрини е измерил по- ниско кръвно например, човек рискува хипертонична криза, а с нея и сериозни усложнения.

Тези дни не трябва да се пие никакъв алкохол, трябва да се внимава с напитките, които съдържат кофеин, и да се приемат много течности, казва доц. Василев. Всички алкохолни напитки, включително и бирата, обезводняват. За хората с ниско кръвно най-важното е да поемат много течности. Те също трябва да внимават с кафето – то е диуретик и след началния етап на покачване на кръвното всъщност го сваля.

Сок от кайсии и праскови помага на сърцето

В топлото време всеки трябва да пие много вода, особено при съдови проблеми. Помагат и охладените билкови чайове и соковете, съдържащи калий: от кайсии, праскови, както и портокаловият сок, обяснява доц. Василев. Другата важна предпазна мярка е въобще да не се излиза в жегата и да не се стои под преките слънчеви лъчи.
За хората с периферно-съдова болест – стеснение и запушване на артерии на крайниците, основният проблем сега е да се пазят от инфектиране на раните, обяснява кардиологът. Това означава да поддържат отлична лична хигиена и да си пият лекарствата.

Теоретично е възможно те да се чувстват по-добре заради съдоразширяващия ефект на жегата, но трябва да се пазят от микротравми. При венозна болест сега е моментът да се носят компресионните чорапи, въпреки че не е приятно в топлото време, казва доц. Василев. Механичната компресия е много ефективна срещу подуването на краката. Обикновено за профилактика се носят чорапи до коляното, а с цел терапия те обхващат и бедрото. Какви чорапи да се носят, определя лекуващият съдов хирург. Ако човек започне да се чувства необичайно, има симптоми като замаяност, световъртеж, болки в гръдната област, главоболие, трябва веднага да потърси лекар.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -