четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПържено и газирано увеличават риска от инфаркт

Пържено и газирано увеличават риска от инфаркт

Пържените храни и газираното увеличават риска от инфаркт. Това стана ясно в края на проучване, проведено от Университета на Алабама. В него участвали мъже и жени на възраст над 45 години. В началото на изследването нито един от участниците нямал сърдечно-съдово заболяване. Здравите доброволци били наблюдавани от 2003 до 2007 г. Участниците били разделени на пет групи, пише Daily Mail.

Първата група включва хора, които се хранели с пържени храни и пиели много газирани напитки (диета юг). Във втората попадали тези, които често се хранели с полуфабрикати като спагети, мексиканска или китайска храна и пица. Членовете на третата група ядели основно зеленчуци и плодове. В четвъртата наблягали на сладките неща (продукти с добавена захар, десерти и шоколад). И накрая в петата група пиели бира, вино, алкохол, но хапвали зелени листни зеленчуци, домати и много салати.

Учените установили, че хората, които редовно ядели пържени храни, яйца, преработени меса като бекон и шунка, и пиели сладки напитки, се сдобивали с проблеми на сърдечно-съдовата система с 56% по-често от другите, които се хранели правилно. Ако се храните като първата група в продължение на 6 години и повече увеличавате риска от инфаркт и смърт от сърдечно-съдови заболявания, предупреждават експертите. Резултатите били независими от пол, етническа принадлежност и местоживеене на участниците.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -