петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОще един удар по газираното: Влияе зле на мозъка!

Още един удар по газираното: Влияе зле на мозъка!

Редовната и продължителна употреба на безалкохолни напитки води до значителни промени в мозъка, пише „Дейли мейл“. Консумацията им променя стотици протеини в мозъка. Подобни промени се наблюдават при различни заболявания като се започне от рак и се стигне до алцхаймер.

На Запад потреблението на газирано е на опасно високо ниво. При някои възрастни по-голямата част от дневните калории дори идват именно от тези сладки напитки Ако искате да пиете, по-добре изберете вода“, съветва експертката Джейн Франклин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Газираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света
Влияе ли газираното на сърцето?
В енергийните напитки ефект има само кофеинът

Потенциалните опасности, свързани с редовната употреба на тези продукти, включваха инфаркти, диабет, наддаване на тегло, крехки кости, рак на простатата и панкреаса, мускулна слабост, парализа. Сега към списъкът се добавят и проблемите с мозъка.

В университета на Сидни наблюдавали плъхове, които пиели вода със захар (еквивалент на газираните напитки) в продължение на месеца. После сравнили здравословното им състояние с това на други гризачи, които пиели само вода. Първата група станала хиперактивна, а в мозъка на животните се променило нивото на близо 300 протеини.

Източник: „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -