Влияе ли газираното на сърцето?

PRINT
вредно ли е газираното

Влиянието на газираните напитки на сърцето в последните години е изследвано от множество групи учени и категорично е доказано, че честата употреба на тези течности води до увеличаване на риска от сърдечни инциденти, коментира д-р Борислав Ацев от университетската болница „Св. Екатерина“ в София. Едно американско изследване, провеждано в продължение на 10 години върху хиляди пациенти, показва, че всекидневната употреба дори и на диетични газирани напитки, води до увеличение на риска от сърдечен инфаркт.

Регулярната им употреба се свързва с повишаване на риска от диабет, метаболитен синдрм, високо кръвно налягане и високи показатели на холестерола. Няма данни за увеличаване на сърдечните инциденти при консумация на газирани напитки по-рядко от 1 път месечно.

Друго изследване показва, че при мъжете, които консумират една захарна газирана напитка дневно, рискът от сърдечна атака се увеличава с 20%. Това се отнася и за хора, които използват спортни и енергийни напитки. Дори при постоянна употреба на газирана вода се отчита увеличаване на коремната обиколка на тялото. Трябва да се отбележи, че при всички препоръчани от медици диети газираните напитки са изключени от менюто.

За съжаление увеличението на риска от сърдечносъдови заболявания започва от детска възраст. Това е установено от австралийски учени, които съобщават, че една чаша газирана напитка всекидневно увеличава артериалното налягане при децата.

При наличието на здравословни проблеми уместно е да се консултирате с вашия лекар за режима на консумиране на газирани напитки.

СНИМКА: SXC

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Влияе ли газираното на сърцето? беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *