събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСиндром на внезапната смърт покосил 8-дневно бебе

Синдром на внезапната смърт покосил 8-дневно бебе

Синдромът на внезапната детска смърт е посочен като причина за смъртта на 8-дневното бебе Мария Стайкова в Монтана. Тя бе родена на 30 август. Медиците от АГ-отделението в областната болница твърдят, че бебето било намерено на сутринта от акушерка посиняло. В момента нямало дежурен лекар за спешна помощ и във връзка с това от здравната каса са направили проверка на лечебното заведение. Сигналът е подаден от родителите. Инспекторите обаче не откриват нарушение. Допустимо било лекарят да е на разположение в продължение на 24 часа, т.е. на повикване, или да е в самото отделение.

Според майката Лилия Недялкова (на снимката) обаче първите минути са най-важни. Тя смята, че от болницата са можели да извикат друг лекар. В епикризата пише, че бебето е без сърдечна дейност, но дали това е станало в 6 часа сутринта или по-късно не се уточнява, коментира тя. Майката Лилия и бащата Димитър Стайков са лекари специализанти. Двамата чакали първата си рожба три години.

Двамат настояват сега с жалба до Апелативния съд да бъде направена тройна експертиза, която да включва още микробиологичните и хистологични изследвания. Смятат да подадат и частен иск срещу болницата. Според тях дъщеричката им е можело да бъде спасена.

Малката Мария е родена жива и здрава, но се наложили допълнителни изследвания и така останали в болницата по-дълго. Причината е, че по време на раждането гинекологът забелязал, че околоплодните ми води са леко зеленикави. Това по принцип е обезпокоителен признак, който сочи евентуална инфекция. Според майката е трябвало да се направи спешна консултация с неонатолог, но това не става. Ако веднага бяха назначени изследвания, е можело да се вземат по-бързи и адекватни мерки, убедена е жената.

Лекарите назначават антбиотично лечение, но само на майката. На третия ден родилката забелязва признаци на конюнктивит и симптоми на жълтеница у детето. Дежурният лекар назначава изследване и пълна кръвна картина. Установяват, че бебето има С-реактивен протеин 13 и други промени които ясно говорят за инфекция. Едва тогава дават антибиотици и на бебето, като успокояват родителите, че няма място за притеснение. На сутринта шокът идва с новината за смъртта на малката.

Синдромът на внезапната детска смърт продължава да бъде загадка за науката. Предполага се, че може да е свързан с аномалии в мозъчния ствол, които водят до блокиране на центрове, свързани с дишането или сърдечната дейност. Синдромът покосява бебета от 0 до 12 месеца, но най-голяма е честотата му между втория и четвъртия месец. Затова се препоръчва бебетата да спят по гръб, а в леглото им да няма излишни плюшени играчки, които биха ги задушили.

Свързани теми: Лекари от две болници се бориха за живота на родилка с порок и бебето й

Лекари не разбрали за починало в утробата близначе

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -