четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕвнусите живеели средно 19 г. по-дълго от другите мъже

Евнусите живеели средно 19 г. по-дълго от другите мъже

Ключът към дълголетието при мъжете е… в кастрацията. До този извод стигна проучване на корейски учени, цитирани от в. „Билд“. Те анализирали данните на 81 евнуси, живяли в Корея между 14 и 20 век. Резултатът бил впечатляващ: продължителността на живота им била средно с 14 до 19 г. по-дълга отколкото тази на връстниците им, които запазили мъжествеността си. Причината за длъголетието било по-ниското ниво на тестостерон в кръвта.

Проучването е публикувано в списание Current Biology. Според авторите му откритието им за връзката между тестостерона и продължителността на живота обяснява също защо жените стигат по-дълбока старост от мъжете. Евнусите живяли средно 70 г., а трима от тях достигнали дори 100 и 109 г. В същото време членове на царското семейство достигали средно 45-50 г. продължителност на живота.

Тезата на учените е, че колкото по-ниско е нивото на тестостерона, толкова по-голяма е очакваната продължителност на живота. Мъжкият полов хормон е известен с това, че увеличава риска от сърдечни заболявания и отслабва имунната система. Още от животинския свят е известно, че отстраняването на тестисите увеличава живота на мъжките екземпляри.

Впрочем, новото изследване е в противоречие с по-старо проучване, което не успяло да открие разлика в продължителността на живота на карстрирани и некастрирани певци.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -