Газираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света

PRINT
преглед белия дроб

Подсладените газирани напитки убиват всяка година по около 200 000 души в света, пише в. „Дейли мейл“. За да стигнат до този извод учените анализирали данните за смъртността през 2010 г. и свързали напитките с 133 000 починали от диабет, 44 000 – от болести на сърцeто и 6000 от рак.

Известно е, че газираните напитки водят по увеличаване на телесното тегло. Това повишава риска от диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. В 9-те наблюдавани региона в Латинска Америка и Карибския регион били установени доста смъртни случаи, свързани с този тип напитки.

В Русия те водели най-често до смъртност от болести на сърцето. В Мексико, където е едно от най-високите потребления на газирано в света, били отчетени и най-многото смъртни случаи при възрастните – 318 на милион възрастни на година. В Япония, където пък обратно – потреблението на сладките безалкохолни е най-ниска, съответно най-ниска била и смъртността заради тях – 10 души на 1 млн.

По-рано учените също са излизали с предупреждение, че дори само една бутилка или кенче газирана напитка дневно е достатъчна за развитието на диабет тип две. Забележителното е, че калориите от тези напитки се оказали много по-опасни от обема калории, получени от други продукти. На всеки 150 допълнителни калории от тях в рациона на един човек дневно съотвествали на разпространението на 1% от диабета сред населението. Същият брой калории – 150, но от други продукти, се оказвали виновни едва за 0,1% от захарната болест, изчислили екипите от университетите в Станфорд, Бъркли и този на Калифорния Сан Франциско.

Свързани теми: Газираните напитки са риск за простатата

Влияе ли газираното на сърцето?

Безалкохолни със захар отключвали агресия

Дебелее се и от изкуствени подсладители

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Газираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *