неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГазираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света

Газираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света

Подсладените газирани напитки убиват всяка година по около 200 000 души в света, пише в. „Дейли мейл“. За да стигнат до този извод учените анализирали данните за смъртността през 2010 г. и свързали напитките с 133 000 починали от диабет, 44 000 – от болести на сърцeто и 6000 от рак.

Известно е, че газираните напитки водят по увеличаване на телесното тегло. Това повишава риска от диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. В 9-те наблюдавани региона в Латинска Америка и Карибския регион били установени доста смъртни случаи, свързани с този тип напитки.

В Русия те водели най-често до смъртност от болести на сърцето. В Мексико, където е едно от най-високите потребления на газирано в света, били отчетени и най-многото смъртни случаи при възрастните – 318 на милион възрастни на година. В Япония, където пък обратно – потреблението на сладките безалкохолни е най-ниска, съответно най-ниска била и смъртността заради тях – 10 души на 1 млн.

По-рано учените също са излизали с предупреждение, че дори само една бутилка или кенче газирана напитка дневно е достатъчна за развитието на диабет тип две. Забележителното е, че калориите от тези напитки се оказали много по-опасни от обема калории, получени от други продукти. На всеки 150 допълнителни калории от тях в рациона на един човек дневно съотвествали на разпространението на 1% от диабета сред населението. Същият брой калории – 150, но от други продукти, се оказвали виновни едва за 0,1% от захарната болест, изчислили екипите от университетите в Станфорд, Бъркли и този на Калифорния Сан Франциско.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -