понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаГлогът помага при болести на сърцето

Глогът помага при болести на сърцето

Глогът е растение, което намира широко приложение в помощ на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. От цветовете и листата му са изолирани флавоноиди-антоцианиди и проантоцианидини, които са естествени антиоксиданти – кверцетин, кверцетин-рамнозид, витексин, рутин, органични киселини и др.

Екстрактите от глога са изследвани както експериментално, така и в клинична обстановка. Установено е, че предизвикват вазодилатация на коронарните съдове, понижават периферното съдово съпротивление, в резултат на което артериалното налягане се понижава. Регулират сърдечната дейност, намаляват нивата на хорестерола и триглицеридите, притежават противосъсирващо действие.

Едновременно с това стабилизират колагена, повишават вътреклетъчния витамин С, неутрализират свободните радикали и потискат възпалителните процеси. Защитават миокарда от исхемия (кислороден дефицит), потискат ангиотензин-конвертиращия ензим, увеличават диурезата. Най-същественият ефект е, че увеличават разрастването на колатералите в миокарда.

Глоговите екстракти се препоръчват при следните заболявания:

Исхемична болест на миокарда

болести на сърцето миокардитЕкстрактите от глога купират (прекъсват) пристъпите от стенокардия, което се потвърждава електрокардиографски. Субективно болката в сърдечната област постепенно отслабва, сърцебиенето отзвучава. Пристъпите се разреждат по честота и намаляват по интензивност.

Контракциите (съкращенията) на сърдечният мускул се усилват, а честотата им се забавя под въздействието на глоговите препарати. При продължителната им употреба се констатира увеличение на анастомозите (капилярите), снабдяващи сърцето с кръв и кислород.

Хипертония:

Екстрактите, изолирани от глога, притежават умерен антихипертензивен ефект. Това действие се дължи на потискане на енгиотензин-конвертиращия ензим, при условие, че се прилага достатъчно продължително време.

Хронична сърдечна недостатъчност (слабост)

Препаратите от глога, приложени в началния стадии на сърдечна недостатъчност, водят до подобряване на общото състояние, благодарение на засилване на сърдечните съкращения, количеството на кръвта, изтласквана от камерите се увеличава, сърдечният ритъм се забавя, диурезата (отделянето на урина) се увеличава, отоците намаляват. Действието наподобява това на сърдечните гликозиди. Сърдечният ритъм се нормализира. Особено ефективна е комбинацията на глоговите препарати с коензим Q10, витамин Е и магнезий.

Атеросклероза

Проантоцианидините притежават специфично липолитично (антиатероматозно) действие, като намаляват нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. По такъв начин възпрепятствуват образуването на атероматозни плаки в артериите, едновременно е установено, че глоговите препарати намаляват пропускливостта на капилярите, т.е. предпазват от кръвоизливи. Особено ефективна се оказва комбинацията между глогови препарати и антистенокардин, които са за предпочитане като профилактика на сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт.

Глоговите препарати са с изключително ниска токсичност, дори при продължителна употреба. Страничните ефекти са незначителни, въпреки това преди тяхната употреба е необходима консултация с лекар.

Проф. д-р Петър Манолов, д. м. н.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -