петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДиетата при диабет е с много фибри

Диетата при диабет е с много фибри

Храненето е важна част от лечението на диабета. При автоимунния диабет тип 1 и хората, които са на инсулин, продуктите и порциите се съобразяват с прилаганите инсулинови дози. Изчисляват се т.нар. хлебни единици. Другата, по-голяма група включва хора с предиабет, диабет и наднормено тегло или затлъстяване. Първата цел при тях е да отслабнат.

Какво да ядат диабетиците?

месо протеинова диетаМит е, че диетата при диабет включва много месо. Да, протеини са нужни, но оптималното количество е около 600 г нетлъсто месо седмично. Преди всичко сложни въглехидрати, казва д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска болница. Набавяме си ги от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Млечните продукти също са добър избор. Тези продукти трябва да преобладават над храните с добавени мазнини, захар или сол.

Храните с висок гликемичен индекс се заменят с продукти, които имат нисък такъв индекс. Под гликемичен индекс се разбира скоростта, с която дадена храна повишава кръвната захар. Захарта, бялото брашно покачват бързо глюкозата в кръвта. В тази група са и безалкохолните със захар, за които много хора не си дават сметка, че носят много калории. Пълнозърнестите изделия се разграждат по-бавно и затова имат по-нисък гликемичен индекс. В тази група попадат и храните с високо съдържание на фибри. Препоръчват се продукти, които имат 14 грама фибри на 1000 ккал.

Средиземноморската диета е много подходяща за хората с диабет или предиабет. Тя е с много риба, зехтин и други растителни масла. В тях има от полезните мононенаситени мастни киселини. Д-р Темелкова (на снимката) съветва да ядем мазна риба (сьомга, скумрия, сардина) два пъти седмично. Няма данни, които да доказват, че хранителните добавки с омега-3 подобряват сърдечносъдовия риск при диабетици. Изобщо по отношение на витаминните и минералните добавки за диабетици няма доказана ясна полза от тях освен при установен конкретен дефицит.

Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

Ползата от канелата е спорна

temelkova13Много се говори, че канелата сваля кръвната захар. Ползата от тях обаче не е доказана научно и тяхната употреба не се препоръчва с лечебна цел. Диабетиците да внимават много с алкохола. За жените се допуска едно питие на ден, а за мъжете – две. Алкохолната употреба може да доведе до късни хипогликемии, по-специално при терапия с инсулин или секретаготи. Ограничете и солта до 2,3 г/ден и по-малко, ако имате и хипертония.

Само промяната в храненето не е достатъчна, за да постигнат диабетиците оптимално тегло, съветва още д-р Темелкова. Трябва да предвидят и по-голяма физическа активност. За децата е нужно натоварване от 1 час дневно. За възрастните то трябва да е най-малко 150 минути седмично. Не е нужно да се правят много интензивни тренировки, достатъчно е умерено натоварване в три от 7 дни.

Следете гликирания хемоглобин, не просто кръвна захар

Поне два пъти в годината диабетиците трябва да правят изследване на гликирания хемоглобин. Неговите стойности трябва да са под 7%. При пациенти с кратка давност на диабета, лечение с диета, режим и метформин, с очаквана голяма продължителност на живота, целта може да е под 6,5%. Проверката на кръвната захар на гладно не е достатъчна за контрол на диабета. Тя дава моментната картина, пък и повечето диабетици качват захарта след, а не преди нахранване. Гликираният хемоглобин дава средна стойност на кръвната захар за последните 3 месеца, затова е по-важното изследване. Добрият лекар според д-р Темелкова трябва да обясни на пациентите си кои са необходимите от медицинска гледна точка изследвания и с каква честота, дори това да не се покрива винаги от здравната каса.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -